Három ismert koronavírus-vakcinára is találtak interneten ajánlatokat: a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna készítményeit kínákják a darkneten. Olyan eladókat is találtak, akik nem ellenőrzött forrásból származó "COVID19" vakcinákat kínáltak eladásra - derül ki a Kaspersky számítástechnikai biztonsági vállalat kutatásából.

Az eladók zöme Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból kínálta portékáját, egy-egy dózis ára pedig a 250-1200 dollár (felső értéken több mint 370 ezer forint) közötti sávban mozgott, vagyis átlagosan 500 dollárt kértek egy adagért. A kommunikáció titkosított üzenetküldő alkalmazásokon, például a Wickren és a Telegramon keresztül zajlott, az áru ellenértékét pedig kriptovalutában, elsősorban bitcoinban kérték megfizetni.

A feketepiaci eladók zöme mintegy 100-500 tranzakciót hajtott végre, ami azt mutatja, hogy valóban eladtak valamit, de az továbbra sem világos, hogy mit is vettek valójában a darknetet használók.

A múlt héten egy másik nemzetközi internetbiztonsági cég, az Avast adott ki figyelmeztetést az interneten árult vakcinákról. Utóbbi társaság közölte: a csalók egyik megoldása: a hivatalosnak tűnő e-mailben ígérnek vakcinát az érintetteknek, akiktől egy adatlapon kérik a személyes és banki adataikat. Utóbbiakat a csalók elteszik, vakcinaküldésről pedig szó sincs.

Kép: Forrás: Avast, Buksza blog

Vannak bűnözők, akik konkrétan koronavírus elleni vakcinát árulnak, beszedik a pénzt és oltást nem küldenek. Köztük vannak, akik egy egészségügyi intézmény nevében ígérnek pénzért oltást vagy tesztet, de valójában ők is csak a pénzre hajtanak, nem adnak vakcinát és tesztet sem, egyszerűen eltűnnek a pénz átutalása után.