A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) új kezdeményezést indított, amelynek célja, hogy a fiatalokat felvilágosítsa a DDoS-támadások indításának következményeiről. A szervezet ugyanis készített egy vizsgálatot, és ez feltárta, hogy az iskolai hálózatok és weboldalak ellen indított elosztott szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadások száma 2019-ről 2020-ra több mint kétszeresére nőtt.

A hatóság kibervédelmi osztálya (NCCU) szerint a támadók közül sokan középiskolások voltak, az átlag 15 éves, a legfiatalabbak pedig mindössze kilenc évesek. Az egyik elmélet szerint a fiatalok úgy tanulhatják ki a kibertámadások indítását, hogy először online játékokkal játszanak, majd  modok, hackek, sőt távoli hozzáférést biztosító trójaiak telepítésével támadják meg a játékostársaikat - írja a Bitdefender.

A kutatások szerint sok fiatal diák nem tartja "helytelennek", hogy megzavarja más játékosok játékélményét, mert ezt csak egy a győzelmet eredményező megoldásnak tartják. Mivel a társaik is ezt teszik, úgy vannak vele, hogy emiatt nem kerülhetnek bajba, nem törvénytelen, amit csinálnak. Így arról sem gondolják, hogy problémás, ha a saját iskolájuk informatikai rendszereit veszik célba.

A brit rendőrség ezért kampányt kezdett. Az üzenet célja, hogy a diákokat a Cyber Choices weboldalra irányítsa, amely tájékoztatást nyújt a számítógépes visszaélésekről szóló törvényről és a számítógépes bűncselekményekkel kapcsolatos törvények megszegésének következményeiről.

De nem csak azoknak szól a figyelmeztetés, akik a "stresser" és "booter" szolgáltatásokra keresnek rá, amelyekkel könnyen lehet DDoS-támadást indítani egy iskola hálózata ellen.

A kampány célja az is, hogy a kiberbűnözést esetleg fontolgató fiatalokra is hatással legyen, hogy motiváltnak érezzék magukat arra, hogy technikai képességeiket a technológiai, játék- vagy kiberbiztonsági iparágakban egy etikus karrierben kamatoztassák. Ezt például úgy próbálják népszerűsíteni, hogy részletesen bemutatják a szakmákat, valamint azt is megjegyzik, hogy egy junior játéktervezői állás 35 000 font (15 millió forintos) éves fizetéssel jár, de egy DDoS-támadás indítása rendőrségi látogatást, az internet-hozzáférés megvonását és a számítástechnikai eszközök lefoglalását eredményezheti.

Íme a kampány egy videója: