A legfrissebb uniós összegzés szerint Magyarország toronymagasan vezet az 1 Gbps (gigabit/másodperc) sebességű internet-előfizetések terén - jelentette be Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette azt is, hogy az 1,3 százalékos uniós átlagot tízszeresen felülmúlva már a belföldi előfizetések több mint 13 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Az Európai Unió által közzétett 2021-es Digitális Társadalom és Gazdaság Index (DESI) szerint a magyar háztartások már több mint 13 százaléka 1 Gbps sebességen internetezik. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a növekedési tendencia a jövőben is folytatódni fog.

Magyarország 2014-ben indította útjára a Szupergyors Internet Programot (SZIP), amelynek eredményeként 2018-ra az egész országban megvalósult a 30 Mbps (megabit/másodperc) sebességű internet lefedettség. A fejlesztések - a jelenleg is futó SZIP 2.0 - már az optikai technológiák és az 1 Gbps-os sávszélesség biztosítását tűzte ki célul.

A megnövekedett internet-használati igények indokolttá teszik a hálózati lefedettség bővítését és a sebesség növelését, hiszen hatékony és korszerű digitális infrastruktúra nélkül elképzelhetetlen a versenyképes gazdaság - közölte az ITM.

Megelőzve Dániát és Franciaországot is

Az uniós jelentés szerint Magyarország jóval átlag feletti eredményt ért el az 5G felkészültségben is. Az egyéb mérőszámok az unióssal lényegében azonos ütemű előrehaladást mutatnak, amely azonban egyelőre nem elegendő a korábbi lemaradás ledolgozásához. A teljes felzárkózáshoz és az európai élvonalban megcélzott hely kivívásához még további jelentős erőfeszítésekre van szükség.

A DESI mutatóinál kedvezőbb képet fest a belföldi helyzetről az Európai Beruházási Bank (EIB) legutóbbi vállalati digitalizációs felmérése. Az emeltebb szintű megoldások használatát értékelő kutatás szerint Magyarország digitális gazdasága a vizsgált országok első, jobban teljesítő felében található. Az adatok alapján mások mellett a kiemelkedő gazdasági fejlettségű Dániát vagy Franciaországot is megelőzte e téren.