Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Handelsblatt információi szerint a Deutsche Telekom vezetősége átfogóan foglalkozott a témával, és szimbolikus jellegű lépésről döntött: a vállalat intranetjén arra kérték az alkalmazottakat, hogy ne vásároljanak új Huawei eszközöket, szolgáltatásokat a telefonjaikra. A kérés nem tilalmat jelent, ha már valakinek van a kínai cég által gyártott telefonja, továbbra is használhatja, de nekik is azt javasolják, hogy vásároljanak más gyártótól készüléket.

A lap emlékeztet, hogy a német anyacég számos amerikai kitettséggel rendelkezik: leányvállalatuk például az Egyesült Államok egyik legnagyobb országos mobilszolgáltatója a T-Mobile US. Ráadásul a Donald Trump elnök által kezdett háború a Huawei ellen rosszkor is jött a mobilcég számára: amerikai leányuk épp egyesülne a Sprinter nevű versenytárssal.

Viszont a visszafogott lépés egyben a Huaweinek is üzenet: nem számolnak azzal, hogy a már bejelentett 5G-s infrastruktúra fejlesztési projektjeikből kifarolnak, így dolgozhatnak tovább a Telekom beszállítójaként.

De hamarosan lehet, hogy ezeket a hálózatfejlesztési terveket is át kell gondolnia a telkócégnek, mivel pénteki vasárnapi látogatásán Mike Pompeo külügyminiszter arról beszélt, hogy az infrastrukturális projektekben sem szabad együttműködni a kínai társasággal.

A kínai Huawei részvételével nem lehet megbízható újgenerációs (5G) távközlési hálózatokat kiépíteni, és az Egyesült Államok kormánya nem engedheti meg, hogy állampolgárainak magánjellegű adatai vagy biztonsági szempontból fontos információk megbízhatatlan hálózatokon keresztül áramoljanak - figyelmeztetett Pompeo.

A  Huawei-t sorozatban érik a csapások, miután Trump elnök szankciókat helyezett kilátásba azokkal a társaságokkal szemben, amelyek partneri szerződésben állnak a kínai társasággal, akár beszállítói, akár vásárlói annak. Elsőként május 19-én a Google lépett, amely felfüggesztette együttműködését a Huaweijel. Így a cég nem férhet hozzá az Androidhoz és annak frissítéseihez. Utána a Microsoft és több más társaság is korlátozta a kínaiakat valamilyen formában.