Ha megnézzük, hogy mennyit költött Magyarország az előző, európai uniós finanszírozási ciklusban különböző közigazgatási és közszolgáltatási fejlesztési célokra, akkor azt látjuk, hogy tízszer annyit, mint Észtország. Ehhez képest a balti állam a világ egyik legjobban digitalizált állama, ezen a téren a statisztikák élvonalában helyezkedik el, Magyarország viszont csak az uniós rangsorokat tekintve is közepén, sok kérdésben hátul kullog – mondta Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és képviselőjelöltje a hat ellenzéki párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom alkotta Egységben Magyarországért csütörtöki, digitalizációról szóló sajtótájékoztatóján.

Hajnal szerint ez is jelzi, hogy a forrásokat nem jól osztották el. Az észt állampolgárok egy lényegesen szélesebb szolgáltatási portfólióhoz juthatnak hozzá az államuktól, és mindezt olcsóbban, mint a magyarok. Az állampolgároknak nyújtott szolgáltatásokat tekintve hazánk a régió országaihoz képest is lemaradásban van - tette hozzá az ellenzéki politikus.

A digitális kormányzás kérdése egy társadalmi ügy, ugyanis a társadalmi jólét alapját biztosítja a XXI. században. Ezért is kapott külön fejezetet az összellenzéki programban. Az Egységben Magyarországért célja, hogy a digitálisan elérhető állami szolgáltatások mindegyikét fejlesszék a következő parlamenti ciklusban, legyen az az egészségügy, az oktatás vagy a közműszolgáltatások területe - jelentette be Hajnal Miklós. Az állampolgárok jólétének növelése ezeken keresztül valósulhat meg, és azt is gondolják, hogy egy digitális állam sokszor a költségvetési kiadásokat is csökkenteni tudja, azaz összességében nemcsak jobban működnek ezek a szolgáltatások, hanem – mert pénzt takarítanak meg az államnak - több juthat egészségügyre vagy oktatásra, és egy átláthatóbb, igazságosabb államban fogunk élni - véli Hajnal.

Tervezett intézkedések az ellenzék közös programjában:

  • Mindenki számára biztosítanak ingyenesen 1 gigabyte mobilinternet csomagot.
  • Ingyenesen laptopot vagy tabletet kapnak a diákok - mindezt úgy, hogy a családtagok használhassák, de azokat ne lehessen továbbértékesíteni.
  • Az egészségügyben az EESZT-rendszert (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) továbbfejlesztik, olyan módon, hogy a betegek is tudjanak jegyzeteket feltölteni, a rendszerben megjelenő adatokat pedig szabványosítják és biztonságosan tárolják.
  •  A digitális egészségügyi rendszert úgy fejlesztik, hogy az alkalmas legyen többek közt távvizitekre, és különböző kapuőr megoldásokkal fognak dolgozni, például angol mintára, és támogatják a távdiagnosztikai és -monitorozó eszközök elterjedését. Ezek mind olyan eszközök lehetnek, amelyek az egészségügyi ellátás egészét tehermentesítik a jövőben.

Visszaállítják a tanszabadságot, garantálják a tudományos élet autonómiáját

Az ellenzék a kormányváltást követőn visszaadja a tanszabadságot és helyreállítja a színvonalas oktatást – mondta el az ellenzéki digitális program oktatást érintő intézkedéseiről Jószai Teodóra, a DK Pest megyei képviselőjelöltje.

  • Minimum 2-3 digitális tananyag elérhetőségét biztosítják, visszaállítva ezzel a tanszabadságot.
  • A tudományos élet autonómiáját törvényileg garantálják és a gyakorlatban megvalósítják.
  • Megteremtik a tudományos intézmények hosszú távú stabilitását.
  • A kutatás és innováció finanszírozása négy éven belül eléri majd a GDP 2,3 százalékát.
  • Az egyetemi ipari parkok szolgáltatásainak fejlesztésével segíteni kell, hogy a piacképes kutatási projektekben dolgozók startup vállalkozást indíthassanak.
  • Az egyetemeken támogatják az innovációt segítő eszközök, például az innovációmenedzsment és technológiai transzferirodák munkáját és működését.
  • Az általános iskola 2. osztályától bevezetik az informatika oktatását, és minden tantárgy részévé teszik az adott területen a digitális ismereteket.
  • Támogatják a felnőttek digitális továbbképzését.

Cél a közigazgatás és a közszolgáltatások teljes digitalizációja

A digitális állam legfontosabb feladata, hogy az állampolgároknak időt és pénzt takarítson meg – véli Varga László MSZP-s parlamenti képviselő. A következő választási ciklusban az állam egyik legfontosabb feladata lesz a közigazgatás és a közszolgáltatások teljeskörű digitalizációja. Ezt a folyamatot fel kell gyorsítani, és az állam, az önkormányzatok, a piaci szereplők, a civil szervezetek és az állampolgárok digitális összekapcsolásával létre kell hozni a digitális Magyarországot.

Az Egységben Magyarországért közös programja szerint hazánk internetellátását ugyanolyan szabályozott közműként kell fejleszteni, mint az áram-, a víz- vagy a távhőszolgáltatást.

  • Ezen az infrastruktúrán létrehozzák az egységes digitális közigazgatási és közüzemi közszolgáltatások rendszerét. Ezzel biztosítják az állampolgárok számára az egyszerű ügyintézést, az egyszerű panasz- és reklamációkezelést, valamint az egyszerűbb számla- és fizetési szolgáltatást egy közös ügyfélszolgálaton keresztül.

Így nem az állampolgároknak kell a bürokráciához igazodni, hanem az állami bürokrácia fog alkalmazkodni az állampolgárok valós igényeihez, élethelyzetéhez - tette hozzá Varga László.

  • A ma is meglévő digitális alapszolgáltatások intézményeit megerősítik és fejlesztik, mint például a magyarorszag.hu-t, a kormányzati gerinchálózatot és az Ügyfélkaput. Egységes digitális azonosítót vezetnek be, GDPR-kompatibiliset, svéd mintára. Az Ügyfélkaput kibővítik tárhely, adatkapu és fizetési kapu szolgáltatásokkal. Ténylegesen egységes ügyintézési tér kifejlesztését szorgalmazzák, amely mindenki számára Magyarországon és külföldről is biztonságosan elérhető lesz.
  • Digitális választási rendszert hoznak létre, amely képes országos véleménynyilvánító és ügydöntő szavazások lebonyolítására.
  • Egységes digitális megoldásokkal kényelmesebbé teszik a megosztott és közösségi közlekedési módokat, másrészről okosmérő-eszközök felszerelésével elősegítik az energiahatékonyság elérést is.
  • Fellépnek az álhírek ellen.
  • A NATO-val és az EU-val összehangoltan megerősítik Magyarország védelmét a kibertámadásokkal szemben.
  • Négy év alatt megfelezik a vállalkozások adóügyintézéssel töltött idejét, digitális vállalkozói csomagok biztosításával.
  • A fizetős szolgáltatások igénybevételéhez kiépítik a személyhez kapcsolódó fizetési kaput, amelyet a személy köthet össze az általa kiválasztott banki vagy pénzügyi szolgáltatójával - ezzel háttérbe szorulhat a papírpénz használata és egyszerűsödik digitális fizetési rendszer.