Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A berlini Vodafone Intézet 10 európai uniós tagállamra - Csehország, Észtország, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság - kiterjedő legfrissebb, "Digitising Europe Pulse" című közvélemény-kutatása szerint az európaiak több mint kétharmada (68 százalék) úgy gondolja, hogy az európai uniós szabályozás pozitív hatással van országuk digitális fejlődésére.

Magyarország és Lengyelország polgárai gondolják úgy a legnagyobb arányban (75 százalék), hogy az uniós tagság a nemzeti digitális fejlődés javát szolgálja, míg Csehországban szkeptikusabbak, ott ez az arány 55 százalék.

Az európai polgárok egyértelműen tudatában vannak a digitalizáció fontosságának Európa jövője szempontjából. Elismerik, hogy az Európai Unió prioritásként kezeli a témát, és a digitális szakpolitikák megfogalmazása terén már eredményeket is fel tud mutatni. Ennek jegyében határozottan arra számítanak, hogy az Európai Unió a digitalizációt fogja segítségül hívni néhány sürgető probléma - például a klímaváltozás - kezeléséhez - mondta Inger Paus, a Vodafone Intézet ügyvezető igazgatója.

A szakpolitikai kérdések közül a legégetőbb témakörként a klímaváltozás emelkedik ki (46 százalék). Az európai lakosság nagyon pozitívan látja a technológia szerepét és a technológiát tekinti egy egész sor társadalmi probléma - úgymint a betegségek elleni küzdelem (87 százalék), az adatbiztonság javítása (86 százalék), a gazdasági növekedés fenntartása (84 százalék) és a pénzügyi stabilitás (82 százalék) -, valamint a klímaváltozás elleni küzdelem (79 százalék) megoldási kulcsának.

A digitális szakpolitikák ismerete ugyancsak viszonylag magas szinten áll az európai lakosság körében, beleértve az adatvédelmi törvényt (GDPR - 84 százalék), a fogyasztóvédelmi szakpolitikákat (77 százalék), valamint a globális technológiai cégekre kivetett versenyjogi és adatvédelmi bírságokat (58 százalék). Az uniós polgárok viszont kevésbé ismerik az egyéb szakpolitikai kezdeményezéseket, úgymint az egységes digitális piacot (38 százalék) vagy a digitális oktatási tervet (28 százalék).

Az Egyesült Államokhoz, illetve Kínához képest az európaiak kevésbé gondolják, hogy az Európai Unió vezető szerepet játszik a digitális transzformáció korában. Mindössze 15 százalék véli úgy, hogy az Európai Unió a digitális innováció motorja, és csak egyharmaduk gondolja, hogy az Európai Unió globálisan is jó helyzetben van a digitális gazdaság és a mesterséges intelligencia témájában. Ennek ellenére az európaiak mintegy fele szerint egy rendkívül fontos kérdésben, a fogyasztók védelme tekintetében az Európai Unió jobb helyzetben van, mint az Egyesült Államok vagy Kína.