Az Európai Bizottság Digitális Európa Programjának keretében tagállami társfinanszírozással öt Európai Digitális Innovációs Központ (European Digital Innovation Hub – EDIH) kezdheti meg működését Magyarországon – közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

Az Európa-szerte több mint 150 taggal rendelkező hálózat célja, hogy a kkv-k és a közszféra szervezeteit támogassa a digitális átállásban akár térítésmentesen is igénybe vehető képzéseken és tanácsadási szolgáltatásokon keresztül.

A programban részt vevő öt központok az alábbiak lesznek:

  • az Agrár-,
  • az Adat-,
  • Mesterséges Intelligencia,
  • fintech-blockchain-kiberbiztonság témákat felölelő DigitalTech EDIH,
  • és a nagy teljesítményű számítástechnika használatát ösztönző HPC-EDIH (High Performance Computing European Digital Innovation Hub).

Az EU 2030-ra kitűzött céljainak megfelelően többek között el szeretné érni, hogy a kkv-k 75 százaléka használja a felhőszolgáltatásokat, mesterséges intelligenciát, tudjon kezelni nagy adathalmazokat, vagy hogy a kkv-k több mint 90 százaléka használja intenzíven a digitális eszközöket, legalább alapszinten.

Annak érdekében, hogy ezt a jelentős előrelépést támogassa, létrehozták az Európai Digitális Innovációs Központok hálózatát, amely a 2021 és 2027 közötti időszakban segíti elő a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését.

Sok hazai vállalatnál nem prioritás a digitális fejlődés

Kevés cégvezető nyitott a változásra a digitális transzformáció terén, aminek következtében ezek a vállalatok elmaradnak a többitől és kevésbé működnek hatékonyan. A Seed Executive School – amely vezetők képzésével foglalkozik – célja, hogy többek között digitális fejlődésre és a változó gazdasági környezetben való gyors reagálásra sarkallja a képzések résztvevőit. Bővebben>>>

Magyarország elmaradt a digitalizációban

Az IVSZ szerint szükség is van erre a támogatásra: a DESI 2022-es adatai alapján Magyarország csupán 25. az EU vállalkozásait digitális integráltság szempontjából összevető rangsorban.

A magyar kkv-k és a közszféra szervezetei a jövőben öt hazai EDIH-hez is fordulhatnak, ha versenyképességüket, hatékonyságukat, működésüket digitális megoldások alkalmazásával szeretnék fejleszteni, és ennek kapcsán tanácsot kérnének, vagy fejlesztenék vonatkozó kompetenciáikat.

A magyar EDIH-ek a mesterséges intelligenciától az adatgazdaságon, az agrárdigitalizáción, a nagy teljesítményű számítógépen keresztül egészen a kiberbiztonságig a digitális technológiák egész sorában való könnyebb eligazodásban, azok megfelelő üzleti alkalmazásában segítik a hazai gazdaság gerincét alkotó kkv-kat és a közszféra szervezeteit.