Donald Trump médiavállalata 1 milliárd dolláros tőkebevonást hajtott végre, valamint tőzsdei bevezetésre készülnek egy felvásárló társasággal való egyesülés keretében. A Trump Media and Technology Group szombaton közölte a magánbefektetés részleteit, amely egy nyilvános tőkefinanszírozás keretében valósult meg. Ugyanakkor a befektetők egyikét sem nevezték meg, ami rendkívül szokatlan egy ilyen tranzakció esetében - írja az Axios

A volt amerikai elnök októberben jelentette be a Truth Social nevű közösségi médiaplatform elindítását. Erre többek között azért kerül sor, mert Trump a Capitolium ostroma után tiltólistára került a Twitter, a Facebook és a Youtube felületein.

Felkavarná az állóvizet

A Reuters értesülései szerint kisebb családi vállalkozások, hedge fundok és vagyonos magánszemélyek jegyezhették le a részvényeket, a nagyobb amerikai befektetési cégek nem vettek benne részt. A közösségi médiavállalat értékét – a Digital World akvizíciós cég részvényeinek pénteki, zárás utáni árfolyama alapján – csaknem 4 milliárd dollárra becsülik. 

Ráadásul a megosztó politikusnak a letiltása előtt 89 millió követője volt a Twitteren, 33 millió a Facebookon, és 24,5 millió az Instagramon a vállalat honlapja szerint. A mostani befektetéssel egyidőben azt üzeni a technológiai óriásoknak, hogy véget kell vetni a „cenzúra és a politikai diszkrimináció” gyakorlatának. Nem titkolt szándéka, hogy megtörje a népszerű platformok uralmát az online térben, amit folyamatos növekedéssel szeretne elérni. 

Truth Social logója, az alkalmazás még nem elérhető
Truth Social logója, az alkalmazás még nem elérhető

Jövőre elindulhat

A platform üzleti modelljéről eddig nincsen információ, valamint még a hivatalos alkalmazás sem készült el a termékhez. Egy befektetőknek szánt eseményen azonban bemutatták a platform arculatát, amely nagyban hasonlít egy Twitter hírfolyamra. Az oldal öndefiníciója szerint olyan párbeszédet tenne lehetővé, amiben a felhasználókat nem éri megkülönböztetés „politikai ideológiára” alapján - írja a Financial Times.

A vállalat még nem nevezett ki vezérigazgatót sem – jelenleg Trump van elnöki pozícióban –, valamint legkorábban 2022 első negyedévében érkezik a termék. Trump médicége más paciokon is terjeszkedne a jövőben, ugyanis létrehoznának egy TMTG+ nevű előfizetéses streaming szolgáltatást is, amely szórakoztató műsorokat, híreket és podcastokat közvetítene. 

Mindemellett a mostani befektetés rávilágít, hogy a volt amerikai elnök személye, illetve korábbi politikai tőkéje erős pénzügyi hátteret képes biztosítani számára. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a következő választáson újból versenybe száll majd az elnöki posztért.