Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha már minden felületről letiltották, Donald Trump egykori amerikai elnök inkább saját applikációval tér vissza a közösségi médiába: fejlesztői válaszokból a Reuters megtudta, a Truth Social hétfőn startolhat el.

A hírügynökség szerint pénteken késő este egy a hálózat termékért felelős vezetőjét, egy Billy B. néven feltüntetett, ellenőrzött fiókot kérdeztek arról a tesztelők, hogy mikor adják ki a nyilvánosság számára az alkalmazást, amely a héten már elérhető volt a béta tesztelők számára.

"Jelenleg február 21-re, hétfőre tervezzük a megjelenést az Apple App Store-ban" - válaszolta a vezető. A dátum szimbolikus: ekkor van ugyanis az amerikai elnökök ünnepnapja.

A bevezetés helyreállítaná Trump jelenlétét a közösségi médiában több mint egy évvel azután, hogy a 2021. január 6-i, az amerikai Capitolium ellen, az elnök támogatói által elkövetett támadást követően kitiltották a Twitterről, a Facebookról és a YouTube-ról, miután azzal vádolták, hogy erőszakra buzdító üzeneteket tett közzé.

Február 15-én Trump legidősebb fia, Donald Jr. a Twitteren közzétett egy képernyőfotót apja ellenőrzött @realDonaldTrump Truth Social fiókjáról, amelyen egy poszt, vagyis "igazság" szerepelt, amelyet február 14-én töltött fel: "Készüljetek! A kedvenc elnökötök hamarosan visszatér hozzátok!"

A Devin Nunes volt republikánus amerikai képviselő által vezetett Trump Media & Technology Group, a Truth Social mögött álló vállalkozás csatlakozik azon technológiai cégek egyre növekvő portfóliójához, amelyek a szólásszabadság bajnokaként pozicionálják magukat, és remélik, hogy olyan felhasználókat vonzanak, akik úgy érzik, hogy nézeteiket elnyomják az olyan platformokon, mint a Twitter, a Facebook és a YouTube. Eddig egyik cég sem tudta megközelíteni a mainstream társaik népszerűségét, köztük a Twitter versenytársai, a Gettr és a Parler, valamint a Rumble videóoldal.

 

 

 

Magyarországon is volt egy hasonló kezdeményezés: a HunDub célja az volt, hogy egy cenzúramentes Facebook-alternatíva legyen. Noha a jobboldali körökben népszerűsítették a külsejében is a rivális közösségi médiaoldalra hasonló oldalt, végül az teljes bukás lett. A felhasználók száma egy idő után alig nőtt, valamint finanszírozási gondjai lettek a cégnek. Végül le is állították.

A hétfői indulási dátumot nyilvánosságra hozó poszt mellett a Reuters által látott képernyőfotók azt mutatják, hogy az alkalmazás már az 1.0-s verziószámnál tart, ami arra utal, hogy elérte a nyilvános kiadásra kész szintet. Még szerdán is a 0.9-es verziónál járt, két olyan személy szerint, akiknek hozzáférése volt ehhez a verzióhoz.

A Truth Social mögött lévő vállalat azt is fontolgatja, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy feliratkozhassanak, hogy értesítést kapjanak, ha mások tartalmat posztolnak. De lesz még blokkolási funkció is az alkalmazásban.

A TMTG azt tervezi, hogy a Digital World Acquisition Corp. nevű blankettás céggel való egyesülés révén New Yorkban jegyzik be a társaságot, és 293 millió dollár készpénzt kap, amelyet a DWAC egy bizalmi vagyonkezelőnél tart, feltéve, hogy egyetlen DWAC-részvényes sem váltja vissza részvényeit.

Emellett a TMTG decemberben 1 milliárd dollárnyi finanszírozást vett fel magánbefektetőktől; ez a pénz szintén nem lesz elérhető a DWAC-ügylet lezárásáig.