Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A két politikus levélben fordult a Európai Bizottsághoz, ismertetve a magyar kormányhoz közel álló informatikai cég sajátos helyzetét és tevékenységét, amely álláspontjuk szerint több ponton is ellentétes az európai uniós joggal - írja a Momentum párt a közleményében.

Az Európai Bizottságnak írt levelükben a két politikus három témát sorol fel, amiben a testület álláspontját kérik:

  • Kérik, hogy a testület általában is vizsgálja meg, a versenyjogi szabályok alól felmentést biztosító „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódást” lehetővé tevő jogszabály összeegyeztethető-e az uniós joggal (a Digi felvásárlását például nem kellett vizsgálnia a versenyhivatalnak, mert a tranzakció megkapta ezt a minősítést a kormánytól).
  • Úgy vélik, a 4iG terjeszkedésének közvetlenül európai versenyjogi vonzata is van, hiszen határokon átnyúló a tevékenysége, így a Bizottságnak vizsgálnia kell ezt.
  • Álláspontjuk szerint a 4iG kötvényeinek lejegyzése – az MFB 100 milliárd, az MNB pedig 84,45 milliárd forint értékben finanszírozta így a céget – tiltott állami támogatásnak minősül.

Egyértelmű, hogy nemzetbiztonsági kérdés, hogy egyetlen ember kezébe, a 4iG tulajdonosához kerül-e a magyar internet kapcsolója - írja Donáth Anna Facebook-posztjában.

A Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő 4iG Nyrt-t 2019-ben választották le a Mészáros-birodalomról. A cég tavaly komoly felvásárlásba kezdett, több vállalkozást is felvásárolt, köztük például az állami Antenna Hungária tulajdonában lévő Hungaro Digitel Kft. 75 százalékos üzletrészét, illetve a Digi kábeltévé- és internetszolgáltatót. A 4iG terjeszkedéséhez főként forrást kötvénykibocsátással (MFB, MNB) biztosították, a papírokat pedig főként állami szereplők jegyezték le – vagyis az állam biztosított forrást egyebek mellett állami cégek felvásárlására.

A 4iG végső célja az állami műsorszóró cég, az Antenna Hungária bekebelezése, hogy ezzel megkerülhetetlen szereplővé váljon a hazai infokommunikációs piacon. Ha létrejön az üzlet, ez azt jelentené, a cég kezében lenne a műsorszórás, az állami gerinchálózat (az MVN Net Zrt.), a műholdas kommunikáció (Hungaro Digitel) és az optikai hálózat (Invitech) jelentős része, illetve a Telenor mobilszolgáltató legalább 25 százalékos üzletrésze. (A 4iG megvette a legnagyobb montenegrói mobilszolgáltatót, a Telenor d.o.o. Podgoricát és az albániai ALBtelecom irányító többségét is - a szerk.)