Ijesztő belegondolni, hogy fehér cápák úszkálnak odakint a vízben. Számtalanszor előfordulhatott, hogy úgy úsztam el egy mellett, hogy közelségéről nem is volt tudomásom. Ebben az esetben a tudatlanság áldás

- nyilatkozta egy szörfös, Robert Xaudaro.

Chris Lowe, a Kaliforniai Állami Egyetem Long Beach-i Cápalaboratóriumának igazgatója, a tengerbiológia professzora szerint a technológiának köszönhetően valóban egészen más képet kapunk a cápákról, mint korábban, amikor repülőgépekre, helikopterekre volt szükség ahhoz, hogy az égből kémeljük a cápákat. Ez drága volt és legfeljebb cápaszámlálásra használták.

Most van egy olcsó eszközünk arra, hogy megnézzük, mit csinálnak a cápák az emberek közelében.

Lowe kutatócsoportja mintegy 700 órányi drónfelvételt fésült át, amelyet vagy saját maguk készítettek, vagy másoktól kaptak. Az egyik, 42 másodperces klipben, amelyet Kalifornia partjainál készítettek, öt cápa látható három búvárruhás szörfös mellett úszkálva. Az emberek nyugodtan ülnek a deszkájukon, lábuk a vízben lóg, miközben a cápák elhaladnak mellettük - olvasható a portálon.

Bár a kutatások még zajlanak, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a cápák általában nem vesznek tudomást az emberről, "úszó törmeléknek" tartják őket. Az üldözést vagy a zaklatást azonban nem viselik.

Getty Images

Ezek az eredmények ugyanakkor még messze nem elegendők ahhoz, hogy megalapozzak például egy partlezárással kapcsolatos döntést - hangsúlyozza.

Újra több a cápa az amerikai vizekben

A cápapopuláció a drámai túlhalászás miatt lecsökkent, azonban az elmúlt 15 évben számuk növekvőben van. Az állatok vadászterületei is megváltoznak, hiszen ahogy az óceánok melegszenek, a cápák olyan vizekben is vadásznak, amelyek korábban hidegek voltak számukra.

A mérgező algák elszaporodása is megváltoztatja a cápák viselkedését, hiszen olyan helyeken keresnek menedéket, ahol nagyobb a víz oxigéntartalma.