Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A MouldTech Systems Kft. mérnöki cég és a BME közösen merevszárnyú drónt fejlesztett összesen 1,5 milliárd forint összköltségből, amelyből 890 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Alapból származó támogatás tett ki.

A konzorcium a piacon egyedülálló jellemzőkkel rendelkező, többcélú merevszárnyú drónt alakított ki 2019 óta.

Élőben közvetít repülés közben a legkorszerűbb technológiákkal

Az új modellbe integráltak egy képátvitelre alkalmas rendszert, mely négy darab 120 fokban látó kamera adatait – a drón előtti és mögötti képi adatokkal – képes a föld felé továbbítani valós időben repülés közben.

A kamerák közül kettő magas fényérzékenységű, „éjjellátó”, ezért nem jelent akadályt korlátozott fényviszonyok között, szürkületben vagy este repülni.

A katapult kutatások eredményei elvezettek egy kiemelő szerkezettel rendelkező, nyitható pályával szerelt eszközhöz, amely egy előre programozott nyitási folyamat végeredményeként szerelés nélkül alkalmas a drón elektromotoros indítására.

A MouldTech Systems a közös projekthez a többtengelyes szubtraktív megmunkálási eljárások, a legkorszerűbb 3D nyomtatási és az additív gyártástechnológiák, valamint a topológiai optimalizálás területén szerzett tudását adta.

A BME a repülési, szerkezeti, anyagtudományi, kompozit, fémes technológiai, valamint az áramlástani és méréstechnológiai ismereteket biztosította a fejlesztéshez.

(képünk illusztráció)