Mikortól és mi miatt lehet okosnak nevezni egy otthont?

Az okosotthon megnevezés egy elég tág  fogalom. A piacon jelen lévő gyártók termékeinek mindegyike egy bizonyos tulajdonságban közös: egy ingyenes applikációval, internetkapcsolat által, akár távolról is vezérelhető kiegészítők és eszközök csoportját jelenti, ami túl mutat azon, hogy kamerán keresztül figyelhetjük mi történik otthon.

Milyen lehetőségek vannak egy ingatlan okossá tételére?

Ez a különböző gyártók felhozatalától függ, de az okos-kínálatba lehet sorolni a beltéri és kültéri kamerákat, az ablak- és ajtónyitás-érzékelőket, mozgás-, vízszivárgás-, üvegtörés- érzékelőket, okos konnektorokat, szirénákat. Egy ilyen rendszer nem csak arra alkalmas, hogy azonnal jelezze a tulajdonosának, ha például csőtörés van, vagy betörtek, de távolról lehet irányítani az világítást és a különböző háztartási berendezéseket. Lehet választani emellett babafigyelő rendszert is.

Mennyibe kerülnek az egyes okos rendszerek? Például, ha valaki biztonsági felszerelést kér, vagy csak távolról vezérelné a háztartási gépeit?

A Panasonic okosotthon rendszer üzemeltetésének feltétele a központi egység (HUB) megléte. Ezen központi egységeshez már gombnyomásos párosítással csatlakoztathatóak az eszközök a felhasználó igényei szerint. Ehhez összesen 50 eszközt lehet csatlakoztatni, amelyből 4 lehet kamera. A gyártó által javasolt bruttó fogyasztói árak tekintetében, a kezdőcsomagok már 45-60 ezer forinttól elérhetők, míg a kiegészítők 10-36 ezer forintos ár között mozognak.

Mennyire reálisak az adatvédelmi aggályok, mely szerint valaki más átveszi a házunk irányítását? Mi garantálja, hogy ez nem következik be?

Mint ahogy nincs ellophatatlan autó, nincs feltörhetetlen rendszer sem. A telepítés során a felhasználó egy saját jelszóval látja el a HUB-ot, amivel elkerülhető az a veszély, hogy illetéktelenek veszik át a ház irányítását. A Panasonic egy úgynevezett ULE (Ultra Low Energy) szabványt alkalmaz, ami a jóval elterjedtebb (és ezáltal sérülékenyebb) Wifi szabvánnyal szemben, egy alacsonyabb (1.9 gigahertzes) frekvencián kommunikál, ezáltal feltörni is jóval komplikáltabb.

Mennyire futurisztikus például, hogy a hűtő maga rendeli az élelmiszert?

Egyáltalán nem az, sőt! Nagyon jó a példa, hiszen a Panasonic az idei IFA 2016 rendezvényen mutatott be egy digitális felülettel felvértezett hűtőszekrényt, ami azonosítja a benne lévő élelmiszereket és ennek alapján recepteket javasol arra vonatkozóan, hogy milyen ételek készíthetőek el belőlük. Innen már csak egy lépés és a hiányzó tételeket meg is tudja majd rendelni.

Merre tartanak a fejlesztések?

A következő évtizedekben terén a háztartások teljes automatizálása várható, a néhány éve a filmekben látott jelenetek, megoldástól sem vagyunk már messze, sőt a mesterséges intelligencia is itt kopogtat már.