A svájci ABB állítja, hogy a Terra 360 töltőállomások - amelyeknél egyetlen töltő egyszerre négy járművet képes árammal ellátni - üzembe helyezését még az év vége előtt megkezdi Európában, és 2022-ben Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában is megkezdi hálózata kiépítését. A technológia 15 perc vagy annál rövidebb idő alatt képes teljesen feltölteni bármely autó akkumulátorát. Vagyis három perc alatt 100 kilométernyi töltést tud biztosítani.

"Minden eddiginél nagyobb az igény az EV-töltő-infrastruktúra fejlesztésére, különösen a gyors, kényelmes és könnyen kezelhető töltőállomások iránt" - mondta Frank Muehlon, az ABB e-mobilitás üzletágának elnöke a Bloombergnek.

Mivel a közúti közlekedés a globális CO2-kibocsátás közel ötödéért felelős, az e-mobilitás kulcsfontosságú a párizsi klímacél eléréséhez - kommentálta a fejlesztés jelentőségét Theodor Swedjemark, a vállalat kommunikációs és fenntarthatósági vezetője.

Az autógyártók új elektromos modellek hullámát dobják piacra, hogy lépést tartsanak a szigorodó széndioxid-kibocsátási szabályozással, amelynek során le kell küzdeniük a fogyasztók olyan ellenérzéseit, mint a lassú töltési idő és a hiányos infrastruktúra. Az EV-kereslet fellendülésével Bjorn Rosengren, az ABB vezérigazgatója júliusban a töltőüzletág megduplázódását jósolta, és a vállalat jövőre készül az üzletág tőzsdére vitelére.

Az ABB nagy teljesítményű töltőit már most is alkalmazzák olyan szolgáltatókkal kötött partnerségek révén, mint az Ionity GmbH és az Electrify America.

A Tesla a nyáron ígérte meg, hogy minden autós előtt megnyitja saját, eddig etalonnak számító töltőhálózatát, a Superchargereket. Azonban annak teljesítménye elmarad a most bejelentett fejlesztéstől.