A SoftBank Group Corp. japán távközlési és informatikai konszern a márciussal zárt pénzügyi évben 8,90 ezer milliárd jen, az előző évinél 0,2 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 1,43 ezer milliárd jen (12,5 milliárd dollár) nyereségre tett szert, háromszorosára az előző évinek. A SoftBank így a Toyota Motor Corp. autógyártó konszern után a másodikként ért el a japán vállalatok sorában ezer milliárd jen feletti éves nyereséget.

Az ezer milliárdos profitküszöb átlépése csak egy állomása a SoftBank növekedésének - kommentálta Szon Maszajosi vezérigazgató az éves eredmény beszámolót. A további növekedés elősegítéséhez 10 ezer milliárd jenes befektetési alapot hoz létre a SoftBank - közölte.

Az éves nyereség növekedése részben a japán belföldi távközlési üzletág sikerének, más vállalatokban tartott részvénypakettek értékesítésének és az amerikai érdekeltség, a Sprint Corp. javuló nyereségességének volt köszönhető - mondta el a vezérigazgató. A 2013-ban megvásárolt Sprint 186,42 milliárd jen nyereséggel járult hozzá a konszern eredményéhez, az előző évinek több, mint háromszorosával.

A szintén a SoftBank tulajdonában lévő brit ARM Holdings plc félvezető áramkör gyártó vállalat szintén pozitív eredménnyel járult hozzá az éves eredményhez. A SoftBank tavaly szeptemberben zárta le az ARM Holding 31 milliárd dolláros akvizícióját, ami a legnagyobb külföldi japán vállalatfelvásárlás volt. A SoftBank célja a felvásárlással pozíciójának erősítése volt a dolgok internete és a hálózatra kapcsolt járművek és háztartási berendezések technológiájának fejlesztésében.

A SoftBank belföldi japán távközlési üzletága 719,57 milliárd jen nyereséggel járult hozzá a konszern eredményéhez. A belföldi távközlési üzletág nyereségének a növekedése elsősorban a szélessávú internet szolgáltatásoknak volt köszönhető.

A Toshiba memória áramkör gyártó üzletága, a Toshiba Memory Corp. a megvásárlásáról elterjedt hírekről szólva Szon Maszajosi elismerte, hogy történt megkeresés a közös befektetés ajánlatával a tajvani Hon Hai Precision Industry Co. részéről, de nem erősítette meg a vásárlás szándékát.

A Hon Hai tavaly vásárolta meg a Sharp Corp. képernyő gyártó üzletágát. A tajvani cég értesülések szerint azért keres japán befektető társat a Toshiba Memory megvásárlásához, hogy semlegesítse a japán kormány nemzetbiztonsági aggodalmait.