Megtámadták az Egis Gyógyszergyárat (Frissítve)

Az Egis Gyógyszergyárat az elmúlt napokban kibertámadás érte, a cég több belső rendszere leállt – értesült az Index.hu. Lapunkat a cég arról tájékoztatta, hogy zsarolóvírus fertőzte meg a rendszereiket, ami a munkavégzést is érintette.
Szász Péter, Szabó Dániel, 2020. február 28. péntek, 14:10
Fotó: Napi.hu

A támadás tényét az Index.hu kérdésére az Egis megerősítette: "Kollégáink dolgoznak az elhárításon, közben folyamatosan zajlik a gyógyszergyártás és helyreállt az árukiszállítás is.

A károk felbecsülése a folyamat lezárása után várható" - írta a cég.

A portál szerint a támadás külföldről érkezett, de ezt az információt az Egis nem kommentálta.

Délután négy órakor lapunkat a cég képviselete arról tájékoztatta, hogy zsarolóvírus-támadás történt. Az ilyen ártalmas vírusok lényege, hogy lekódolják a rendszeren tárolt adatokat, de akár arra is képek, hogy az ipari termelésben résztvevő berendezéseket megbénítják, így akár leállhat a gyártás is egy üzemben. Ha átfogóbb képet szeretne kapni a zsarolóvírusokról, akkor olvassa el ezt a korábbi cikkünket.

Azt is közölték a Napi.hu-val, hogy a támadás február 23-án történt. "Kizárólag a Windows rendszereket érintette, ezek teljeskörű átvizsgálását követően egymás után indítjuk újra a szolgáltatásokat" - válaszolták megkeresésünkre, amelyben azt is közölték, hogy az incidens érintette a napi munkavégzési rutint is.

Az Egis Magyarország, Közép- és Kelet-Európa egyik vezető generikus gyógyszeripari vállalata, jelenleg a francia székhelyű  Servier Csoporthoz tartozik. A vállalatcsoport nettó árbevétele meghaladta a 170 milliárd forintot, Magyarországon kívül további 65 országban értékesítik termékeiket. Jelenleg 629 különböző készítményük van forgalomban.

Vény nélkül kapható gyógyszereik közül a legismertebbek közé tartozik a Cralex nevű hasmenés elleni készítmény, a Reparon aranyérkenőcs, míg a receptköteles termékük közül az Apadex, vagy a Betaloc vérnyomáscsökkentők.

A gyártás mellett kutatás-fejlesztéssel is foglalkoznak hazánkban. Saját beszámolójuk szerint a 22. legnagyobb foglalkoztatók az országban, összesen 4400 dolgozójuk van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sandor070125, 2020.02.28 17:38

Addig úgy sem lehet senki biztonságban, ameddig a "politikusok" nemzetközi szinten megállapodást nem kötnek, és egységesen fel nem lépnek, elrettentő büntetési tételekkel az ilyen férgek ellen! Ezek, néhányan tönkreteszik az internetet, a számítógépeinket, a munkahelyeket, a gazdaságot, mindent! 20-25 év börtön lehetne a megfelelő visszatartó erő, és teljesen mindegy, hogy milyen, mekkora szerepe volt az adott esetben valakinek! Amíg így szórakozás szintű büntetgetések vannak, addig ezek rombolnak! [Én is "kaptam" ilyet néhány éve, de nem fizettem, három napig dolgoztam, mire rendbe tudtam hozni a gépet! Vírusirtás, teljes gép törlés, minden újra telepítés, és mindezt háromszor!]
Az adataim pedig külső tárhelyen voltak, és vannak, tehát nem vesztek el!]
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html