Jelenleg az állami megbízásoknak köszönhetőek Magyarországon a legjelentősebb IoT-beruházások (Internet of Things, "dolgok internete"). A 2015-ben bevezetett online pénztárgéppel Európa egyik legnagyobb IoT beszerzését bonyolították le hazánkban, amely során első körben közel 120 ezer sim-kártyát helyeztek forgalomba az elmúlt évek során. A mennyiséget tovább növelte 2016-ban a fodrászoknál és a taxisoknál is bevezetett online eszköz, ezáltal újabb 30-40 ezer sim-kártya, s ugyanennyi - közvetlenül a NAV-hoz bekötött - pénztárgép jelent meg a piacon - írta a Tőzsdefórum.

Emellett a Magyar Posta 2017-ben elindította az italautomaták bekötését, így már ezek nagy része is távfelügyeleti modulon keresztül kommunikálnak közvetlenül az adóhatósággal. Ez a projekt további 30 ezerrel növeli a működő készülékek számát.

"Hazánkban az IoT különböző területein indultak el fejlesztések, azonban még kevés az olyan új megoldás, ami átlépte a pilot szintet. Persze a piacon akadnak korai alkalmazók, akik már most megvásárolják a még relatíve drágának számító újdonságokat, de egyelőre négy területre szűkül a széleskörű felhasználás" - mondta a portálnak Havasi Zoltán, a MOHAnet Mobilsystems Zrt. vezérigazgatója.

"A magán vagy ipari szegmensben a tapasztalatok alapján azok az eszközök népszerűek a felhasználók körében, melyek már évek óta vezetik az értékesítéseket, így a gépjárműkövetés, betörésvédelem és a tűzjelzők számítanak a legkeresettebbnek a piacon, továbbá a mérőórák leolvasásra alkalmas IoT megoldások is feltörekvőben vannak."

A blockchain rendszerek terjedésével is bővülhet az IoT megoldások felhasználásának köre, az információáramlást segítendően várhatóan egyre több olyan láncolat alakulhat ki hazánkban is, amely információs hálózatokat létrehozva egyszerűsítenek folyamatokat. Jó példa erre a hazai kórházakat összekötő rendszer, amely által minden állampolgár kórlapja elérhető az egész ország területén. További részletek a Tőzsdefórumon olvashatók.

Százezreket érintő változás jön júliustól - ezt a cikket olvasta már?