Egyre népszerűbbek az elektromos autók

Tavaly rekordszámú, több mint egymillió elektromos autót értékesítettek a világon és ennek is több mint felét Kínában. Világszerte már több mint hárommillió elektromos autó rótta az utakat 2017-ben, ami ötven százalékos növekedés az előző évihez képest - derül ki a nemzetközi energiaügynökség, az IEA szerdán közzétett jelentéséből - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. május 30. szerda, 14:02
Fotó: Pexels

Az IEA (International Energy Agency) statisztikái szerint forgalomban lévő hárommillió elektromos autóból 1,23 millió Kínában állt szolgálatba, 760 ezer az Egyesült Államokban és 820 ezer Európában van forgalomban, míg a világ fennmaradó részén 300 ezer.

Az elektromos autók forgalomba helyezésében Norvégia érte el a legmagasabb arányt 2017-ben, 39,2 százalékosat. A második legnagyobb arány Izlandon volt, 11,7 százalékos, a rangsorban harmadik Svédországban pedig 6,3 százalékos.

A szám szerint legnagyobb piacon, Kínában 2,2 százalék volt tavaly az elektromos autók részesedése a forgalomba helyezésekben. Németország 1,6 százalék, az Egyesült Államok 1,2 százalék, Japán pedig 1,0 százalék forgalomba helyezési arányt ért el.

A villanykutak száma mintegy harmadával nőtt tavaly. A magán és vállalati használatú elektromos autó töltőállomások száma már megközelítette a hárommilliót, a nyilvános villanykutaké pedig 430 ezerre rúgott. Az utóbbiak mintegy negyede, 112 ezer volt a sűrűn lakott területek kellő mértékű ellátásához és az elektromos autók hosszú távú használatához elengedhetetlenül fontos gyorstöltő állomás, úgynevezett villámkút.

Az IEA becslése szerint a világszerte már érvényben lévő és még várhatóan érvénybe lépő ösztönzők és támogatások hatását figyelembe véve 2030-ig 125 millióra nőhet a forgalomban lévő elektromos autók száma. Amennyiben azonban sikerül megvalósítani az EVI elektromos jármű kezdeményezés EV30@30 programját, ami 30 százalékos forgalomba helyezési arányt tűzött ki célul 2030-ra, a forgalomban lévő elektromos autók száma elérheti a 220 milliót is.

Az EVI tagjai Kanada, Kína, Finnország, Franciaország, Németország, India, Japán, Mexikó, Hollandia, Norvégia, Svédország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. A program végrehajtását az IEA koordinálja.

A villanykutak száma 2030-ra az IEA becslése szerint tíz százalékkal haladja majd meg a forgalomban lévő elektromos autók számát. A magánhasználatú töltőállomások aránya csökken majd, mivel egyre többen vásárolnak majd elektromos autót azok közül is, akiknek nincs sem saját garázsuk, sem saját parkolóhelyük. Ezzel szemben viszont a munkahelyeken egyre több töltőállomás válik majd elérhetővé az alkalmazottak számára.

Az elektromos autók elterjedésének a kilátásai nagyban függenek néhány kulcsfontosságú nyersanyag, így a kobalt és a lítium elérhetőségétől, valamint az akkumulátor technológia fejlődésétől - jelzi az IEA tanulmánya. Az EV30@30 program megvalósításához még a technológiai fejlődést figyelembe véve is huszonötször annyi kobaltra lesz szükség mint manapság.

Itthon egyelőre gond van az elektromos autók forgalomba helyezésével.

A fotó forrás: Mikes Photos/Pexels.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.02 17:14

@terabit: ha nem is létezik még biztonságos önvezető technológia, a Tesla biztató kísérleteket folytat erre, mégpedig embereken, akik még fizetnek is ezért, az ostoba birkák, mint pl. V0LE fórumtársunk...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.06.02 16:44

@Luftschutzbunker_Zwei:
Nem véletlenül írtam már le itt, hogy nem létezik még önvezető autó, csak a Tesla marketingje karöltve az ostoba újságírókkal ezt eteti az emberekkel.
A többi cég, akik ezen a téren kb ugyanott tartanak mint a Tesla, sokkal felelősségteljesebben viselkednek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.02 14:32

Augustine of Fullrton, CA Verified Reviewer Verified Buyer
Original review: Sept. 28, 2017

Purchased the Model X at the end of last year. Was a mistake getting the car, because the autopilot is a hazard to all drivers on the road, not just Tesla drivers. It has swerved in and out of lanes for no reason, slowed down abruptly for no reason, can't drive in a straight path on a straight road which causes car/motion sickness even for the driver, and the damn doors just don't operate properly.

Consumers are being used as data collection lab rats for autopilot. Tesla is not ready for public use of autopilot (AP), which is why their version of AP is "beta." If this is the case, consumers should NOT be charged for AP. There is no software or product that collects money for "beta" versions. Additionally, it should be deemed unsafe for public use until the FULL version is ready and available. I just hope no one dies from using AP. Then maybe, Elon will finally realize that no amount of money was worth saving to stop using Mobileye. What makes it worse is when the service rep is a complete ** who doesn't look to solve problems and instead wants to argue with you. Don in Buena Park is that guy, and he shouldn't have a job in any service related field. I wish nothing but hell for that guy as that's how he's treated me and that's the type of person he is.


https://www.consumeraffairs.com/automotive/tesla_motors.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.02 14:09

https://www.consumeraffairs.com/automotive/tesla_motors.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.06.02 13:32

@kozmix1: ja, a norvég tűző napon :D :D
ostoba.
Nemcsak abból látszik, hogy mennyire hülye vagy, hogy a fizikához sem értesz (nem véletlenül van ott jóval hidegebb), hanem abból is, hogy fogalmad sincs mit csinálnak a norvégok az olajukkal és hogy honnan van az áramuk. De sebaj erőlködj a hülyeséggel nyugodtan :) Nekem rosszabb nem lesz, max jókat röhögök rajtad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html