Megint nekifutnak a telefontöltők egységesítésének

A telefontöltők egységesítésére vonatkozó szabályozási lehetőségeket vizsgálja az EU, miután a gyártók az elmúlt években elhanyagolták ilyen irányú erőfeszítéseket - idézi a HWSW Margrethe Vestager versenypolitikai biztost.
Szász Péter, 2020. január 14. kedd, 17:06
Fotó: Shutterstock

Az egységesített telefontöltők kapcsán az Európai Bizottság már több mint egy évtizede igyekszik nyomást gyakorolni a gyártókra, ugyanakkor megfelelő szabályozás híján egyelőre eredménytelenül.

A bizottság szerint nem csak a vásárlók mindennapjainak megkönnyítése miatt van szükség szabványos töltőkre, de az évente azokból keletkező több mint 51 ezer tonna elektronikai hulladék visszaszorítása céljából is - olvasható a portálon.

Az EU korábbi megkeresésére 14 vállalat írt alá egyetértési nyilatkozatot 2009-ben. A cégek, köztük olyan nevekkel mint az Apple, a Samsung, a Huawei és a Nokia, akkor azt ígérték, a 2011-ben piacra kerülő eszközöknél már igyekeznek majd harmonizálni a különböző modellekhez tartozó telefontöltőket, és egységesen microUSB-t használni. Ez persze nyilvánvalóan nem történt meg. Ma az andoidos készülékek és az Apple telefonok töltőit kellene egységesíteni, bár a piac az USB-C megjelenésével kis mértékben fragmentálódott.

Ha az EU a törvényben szabályozott egységesítés mellett döntene, az nagy valószínűséggel az Apple-nek lenne fájdalmas, hiszen neki kéne saját fejlesztésű csatlakozóját USB-C-re cserélni.

A portál szerint nem kizárt, hogy az amerikai gyártó egyszerűen elhagyja a töltőcsatlakozót - ahogy a fülhallgató-csatlakozót is - és a telefonokat csak vezeték nélkül lehet majd tölteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.01.14 22:14

Megint értelmetlenül akarnak egy problémát megoldani, ugyanis akár egységes a töltő, akár nem, minden új készülékhez adnak egyet, ergó a hulladék mennyiségét nem csökkenti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html