Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Telenor 2,8 milliárd euróért eladja közép-kelet-európai leányvállalatait, köztük a Telenor Magyarország vállalatot a cseh PPF-csoportnak, amely a kelet-közép-európai térség legnagyobb magántőke-befektetője.

A Telenor közleménye szerint a tranzakció magában foglalja a Telenor kizárólagos tulajdonában álló magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót.

A kelet-közép-európai leányvállalatok a Telenor-csoport árbevételéhez 9 százalékkal, mintegy 11,8 milliárd norvég koronával, az EBITDA-jához pedig 4,1 milliárd norvég koronával - 8 százalékkal járultak hozzá 2017-ben. Együttesen több mint 9 millió ügyféllel és mintegy 3500 munkavállalóval rendelkeznek.

Jó kezekben lesz a vállalat

Sigve Brekke, a Telenor Csoport vezérigazgatója szerint a Telenor Csoport stratégiája a növekedésre, a hatékonyságra és az egyszerűsítésre épül. A kelet-közép-európai leányvállalatok értékesítésével is az egyszerűsítés felé tesz egy fontos lépést tesz a vállalat.

Olyan régiókra összpontosítunk a Telenor portfólióján belül, ahol a legnagyobb lehetőséget látjuk az értékteremtésre

- mondta Brekke, aki azt is hozzátette, a Telenor biztos benne, hogy térségbeli és iparági tapasztalata révén a PPF Csoportnál jó kézben lesznek a kelet-közép-európai leányvállalatok.

Rendkívüli osztalék kifizetését kérik

A Telenor közleményéből továbbá az is kiderül, hogy az igazgatóság arra kéri majd a társaság 2018. május 2-re összehívott éves rendes közgyűlését, hogy adjon számára meghatalmazást részvényenként 4,40 norvég korona rendkívüli osztalék kifizetésére a tranzakció sikeres lezárásakor. A 2017-re eddig javasolt részvényenkénti 8,10 norvég korona osztalékot is beleszámítva, összesen mintegy 19 milliárd norvég koronát terveznek kifizetni a részvényesek számára 2018-ban.

Korábbi bejelentése értelmében a társaság újabb engedélyt fog kérni a közgyűléstől részvények visszavásárlására, hogy a későbbiekben rugalmasan tudjon további kifizetéseket eszközölni a részvényesek felé.

A rendkívüli osztalék minden idők legmagasabb rendes osztalékához és a nemrég végrehajtott visszavásárlási programhoz adódik hozzá. Jelenleg a meglévő vállalataink fejlesztését és a digitális transzformáció ösztönzését állítjuk a középpontba

- mutatott rá Jorgen C. Arentz Rostrup, a Telenor Csoport pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Halasztott fizetés

A felek a vételár halasztott kifizetéséről állapodtak meg, amely szerint a bevételből 400 millió eurót a vevő négy év alatt, négy részletben fizet ki. Az ügylet lezárásához a szabályozó hatóság jóváhagyása szükséges, amely 2018 harmadik negyedévében várható.

A Telenor-csoport 2018 első negyedévétől kezdve eladásra kínált eszközként kezeli a kelet-közép-európai leányvállalatokat, és megszüntetett tevékenységként tünteti fel őket pénzügyi jelentéseiben. A tranzakcióból származó 3 milliárd norvég korona adózás utáni számviteli nyereség a tranzakció lezárása után kerül be a Telenor könyveibe.

És Mészárosék?

A cseh felvásárlás nem jelenti azt, hogy a hazai Telenor a jövőben sem kerül Mészáros Lőrinc kezébe. Az Index információi szerint ugyanis a felek (Kellner és Mészáros egyik érdekeltsége) már korábban is felvették a kapcsolatot, a magyar cég ugyanis állítólag jelezte a cseh társaságának, hogy amennyiben a négyes csomagból a magyar cég leválasztható, az érdekelné. Volt azonban olyan vélemény is, hogy ez inkább csak a magyar fél szándéka és a cseh vevőnek egyelőre nem áll szándékában ilyen tranzakció.

A norvég Telenor-csoportnak Magyarországon 3 millió előfizetője és nagyjából 27 százalékos piaci részesedése van a magyar mobilpiacon. Korányi G. Tamás, a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője korábban az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy

bármennyire is sikeres a Konzum, az 500 milliós alaptőkéjével és a pár milliárdos saját tőkéjével ez túl nagy falat lenne.

Ki a vevő?

A PPF Csoport a kelet-közép-európai térség legnagyobb magántőke-befektető csoportjaként megközelítőleg 35 milliárd euró értékű eszközt kezel. Befektetései különböző iparágakra - bank- és ingatlanszektorra, a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacára, a bányászatra és a távközlésre - terjednek ki. Ez a csoport vásárolta fel például a cseh O2-t a Telefonicától 2013-ban, és Idén februárban a PPF közölte, hogy megállapodott a Modern Times Group és az Eastern European Media Holdings csoportokkal, hogy megveszi tőlük a bulgáriai Nova Broadcasting Group csoportot. A tranzakció értéke a cseh sajtó szerint 185 millió euró.

Ladislav Bartonícek, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős vezetője arra mutatott rá, hogy ezzel a felvásárlással a PPF Csoport további négy országra terjeszti ki távközlési portfólióját, ezzel megvalósítva régi célját, hogy közepes méretű európai távközlési szolgáltatóvá váljon, felhasználva eddigi tapasztalatait piaci pozíciója megerősítésére.

Petr Keller, a prágai PPF pénzügyi-befektetői csoport tulajdonosa évek óta a leggazdagabb cseh vállalkozó. A 48 éves Keller vagyonát 2017-ben a Forbes magazin 318 milliárd koronára (3816 milliárd forint) becsülték. A PPF-csoport 80 százalékos tulajdonosa a Csehországban és Szlovákiában működő O2 mobilszolgáltatónak és többségi tulajdonosa a csehországi CETIN telekommunikációs hálózatnak.

Az ügyfelek észre sem fogják venni

Alexandra Reich, a Telenor Magyarország vezérigazgatója a vétel kapcsán hangsúlyozta: a tranzakció semmilyen hatással nem lesz az ügyfelekre és a helyi partnerekre, illetve az üzleti működésre.

A Telenor 25 éven át rendelkezett mobilszolgáltatókkal a közép-kelet-európai régióban. 1994-ben lépett be a magyar piacra a Pannon GSM felvásárlásával, majd regionális jelenlétét kiterjesztve, 1996-ban elindította el mobilszolgáltatásait Montenegróban, 2006-ban pedig felvásárolta a szerb Mobi 063 szolgáltatót. Bulgáriában 2013-ban vette meg a Globult a Telenor.