A legutóbbi sajtótájékoztatót 2014-ben tartottam, amikor 8 millió dolláros befektetésről számoltunk be - indította pénteki sajtótájékoztatóját Györkő Zoltán az it-biztonsági piacon működő Balabit alapítója és ügyvezető igazgatója.

Ebből a pénzből a globális terjeszkedést finanszírozták, valamint átalakították a cégstruktúrát: a központ Luxemburgba került, megalapították az amerikai céget, ahol már 25 fő dolgozik. Ez akár kevésnek is tűnhet, ám az árbevétel 40 százaléka már innen származik - mondta Györkő. A nyugat-európai csapatokat is átszervezték, miközben "rengeteg" pénzt költöttek marketingre.

Persze eközben a cég termékeit is fejlesztettük, tavaly év végén jutottunk el odáig, hogy egy dobozba sikerült az összes terméket integrálni és így eladni az ügyfeleknek - mondta a Balabit alapítója.

Az első befektetési kör összességében arra volt elég, hogy megszerezzük az első referenciákat, alapcsapatot kiépítettük. Tavalyi év elején kezdtünk el azon dolgozni, hogy tovább tudjunk lépni - ismertette Györkő, majd hozzátette: és egyszercsak a tulajdonosok kaptak egy ajánlatot a One Identity nevű amerikai it biztonsági cégtől.

A Balabit már a cég hetedik akvizíciója, ismertek arról, hogy így is szeretnek fejlődni - mondta Györkő. A cég 2016-ig a Dell tulajdonában volt, akkor egy amerikai magántőkealap vette meg a vállalatot.

Györkő szerint a megkeresés nem volt meglepetés, mivel 2015-ben "kezdtünk el beszélgetni egymással", igaz, akkor még együttműködésről volt szó. Ekkor elindult egy integráció, ebből alakult ki az, hogy végül vételi ajánlatot tett le a One Identity.

Egy jó ajánlat önmagában kevés lett volna, hiszen az alapítók életük felét a Balabitba tették bele, illetve nagyjából kéthetente kaptunk egy ajánlatot. Figyelembe vettük azt is, hogy a Balabit név idővel valószínűleg el fog tűnni, de például itthon lehet valamennyire megtartanánk. Figyelembe kellett viszont venni, hogy mik a piaci folyamatok, illetve milyen előnyök származnak ebből mindannyiunknak. Sokat segített, hogy a két cég kultúrája nagyon azonos, ahogy a küldetés is: úgy oldjuk meg a biztonsági problémáidat, hogy közben az üzletedet nem zavarjuk. A kettő kombinációjából olyan cég jöhet létre, ami több piacon is sikerrel tud megjelenni - hangsúlyozta Györkő.

És mit jelent az akvizíció a Balabitre nézve? A One Identity 600 fős cég, ebbe kerül bele a 200 fős Balabit, így Györkő szerint fontos szerepük lesz a jövőben is. Az alapító szerint bár komoly fejlesztői bázissal rendelkezik a Balabit, nem kívánnak szimpla fejlesztőközpont lenni. "Nem a megvettük a mérnököket esete áll fenn, az ügyfélkörünket és értékeinket ugyanúgy átvisszük" - mondta Györkő, aki szerint a One Identity számára a technológiájuk mellett az ügyfélreferenciáik is segítettek.

A magyar kft. a felvásárlás után is megmarad. Az új tulajdonosok felajánlották, hogy tulajdonosok legyenek az új cégben is. Ezt a lehetőséget egyelőre nyitva hagytuk - mondta a szakember.

A következő 6-12 hónapban a legfontosabb feladat, hogy az integrációt segítsük, nem véletlenül mondtam az amerikai partnereknek, hogy kezdjenek magyarul tanulni - mondta Györkő. Az egyesülés pozitívumaként elmondta, hogy a bejelentés utáni órákban már több megkeresést kaptak olyan cégektől, akikről a korábbi években lepattantak, mert mint Balabit, túl kicsit voltak.

A tranzakcióval kapcsolatban annyit mondott, hogy két privát cégről van szó, így az összeg nem nyilvános. "Azt gondolom, hogy ha rossz deal lett volna, akkor nem tartanánk ezt a sajtótájékoztatót, illetve az befektetőnk is elégedett volt. A lényeg, hogy látjuk a cég és a kollégák jövőjét" - hangsúlyozta Györkő, aki elmondta azt is, hogy a tavaly záródó üzleti évükben 20 millió eurós árbevételt értek el, ez az idei évben remélhetőleg 30 százalékkal fog nőni.

Mit csinál a Balabit?

A magas jogosultságú rangú felhasználók viselkedését napi tevékenységét elemezik ki, és azokat a viselkedésbeli anomáliákat keresik, amelyek arra utalhatnak, hogy valakinek feltörték vagy ellopták a felhasználói jogosultságait. Esetleg maga a jogosult felhasználó sántikál rosszban, így ha valakinek feltörik a hozzáférését, akkor egyből meg lehet ítélni, ha nem szokványos tevékenységet végez, például sok fájlt tölt le, vagy olyan adatokba tekint bele, amikbe alapból nem szokott. A magas rangú jogosultságú felhasználó sok mindenki lehet, a rendszergazdán át a titkárnőig, aki például belelát főnöke érzékeny adatokat tartalmazó levelezésébe.
Ezek kiszúrása azért fontos feladat, mert a cégeket érő külső támadásokkor jellemzően nem a szervereket törik fel, hanem egy meglévő felhasználói fiókot használva jutnak hozzá a kényes adatokhoz. Ez történt akkor, amikor a Sony számos kényes levele a napvilágra került, így felfedve a sztárok fizetési, és egyéb személyes adatait, vagy amikor 2013-ban a Target kereskedelmi lánctól legalább 40 millió vásárló bankkártyáinak adatait lopták el.