Eldőlt: még többet fizethet a Facebook és a Google az EU-ban

Az Európai Bizottság menetrendet hozott létre a digitális gazdaság igazságos adóztatására. A vállalatoknak ott kell adót fizetniük, ahol nyereséget termelnek. Az egységes uniós szabályok 2018 tavaszán léphetnek hatályba.
Domokos Erika, 2017. szeptember 21. csütörtök, 15:22
Fotó: Stockfresh

Az Európai Bizottság szerint a jelenlegi adórendszer nem alkalmazkodik kellőképpen a modern valósághoz, ezért új uniós menetrendet hozott létre annak biztosítására, hogy a digitális gazdaságban érintett valamennyi vállalatot tisztességes és növekedésbarát módon adóztassák meg - közölte az Európai Bizottság az MTI híradása szerint.

Az uniós bizottság szerint a hatályos adószabályokat a hagyományos gazdaság számára tervezték, és nem képesek olyan tevékenységek adóztatását kezelni, amelyek egyre inkább az immateriális javakra és adatokra épülnek. Egységes fellépésre van szükség, ugyanis a probléma megoldására irányuló egyoldalú tagállami intézkedések kiskapuk megteremtésével fenyegetnek az egységes piacon - hangsúlyozták.

A digitális vállalatok tényleges adókulcsa az Európai Unióban a becslések szerint mintegy fele a hagyományos vállalatokénak, vagy gyakran még annál is sokkal kevesebb. Ennek orvoslása érdekében a bizottság célja a digitális gazdaság megadóztatására vonatkozó átfogó uniós megközelítés alkalmazása, amely támogatja a digitális egységes piac megvalósításának kulcsfontosságú prioritásait a digitális gazdaságban érintett valamennyi vállalat nyereségének tisztességes adóztatása által.

A modern adózási szabályok alapvető fontosságúak az EU digitális egységes piacának teljes potenciáljának kihasználásához, valamint az innováció és a növekedés ösztönzéséhez - mondta Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős uniós biztos. Olyan modern és fenntartható adórendszert kell kialakítani, amely jogbiztonságot, növekedésbarát ösztönzőket és egyenlő versenyfeltételeket biztosít valamennyi vállalkozás számára. (Így kapná el a Google grabancát a magyar kormány.)

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa jelezte: a vállalatoknak ott kell adót fizetniük, ahol nyereséget termelnek. Azonos és tisztességes versenyfeltételeket kell biztosítani minden szereplő számára, ugyanis a digitális vállalatok hatalmas nyereséget hoznak létre akkor is, ha nincsenek fizikailag jelen az EU-ban. Az egységes uniós szabályok 2018 tavaszán léphetnek hatályba az Európai Bizottság közleménye szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.09.23 11:54

Válasz az Amerikában a német autók dömpingje ellen kirobbantott dízelbotrányra, azaz: zavartalanul folyik a kereskedelmi háború az USA és az EU között, a liberálmédia pedig zavartalanul, "illedelmesen" hallgat róla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.09.22 12:04

Ez pénzlenyúlás. Az enyveskezű, pénzéhes, pazarló és bürokratikus politikusok ezzel akarnak ingyenénzhez jutni, amit aztán szétlophatnak és a saját zsebeikbe tömhetnek. A legegyszerűbb elvenni azt, amiért más dolgozott meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html