Elismerést kapott a Vodafone

A szíriai menekültek millióit segítő munkájáért a Nemzetközi Vodafone Alapítvány elnyerte a GSMA „Kiemelkedő hozzájárulás a mobilszektorhoz 2017” díját (Outstanding Contribution to the Mobile Industry Award 2017) - közölte a Vodafone. A mobilszektor szakmai szervezeteként működő szövetség, a GSMA, összesen öt szolgáltatót díjazott a szíriai menekültek támogatásáért.
Szabó Zsuzsanna, 2017. március 1. szerda, 12:15
Fotó: Napi.hu

A Nemzetközi Vodafone Alapítvány a mobiltechnológiát használja fel a menekülttáborokban nagyon fontos kapcsolatteremtés elősegítésére, illetve az otthonukat elhagyni kényszerülő gyermekek és fiatalok oktatásának biztosítására. Az alapítvány "Hordozható iskolája" a létező legjobb oktatási eszközöket juttatja el azon gyermekekhez, akik a lehető legrosszabb körülmények között élnek.

A szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta 11 millióan hagyták el otthonukat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) becslése szerint közel 3 millió ember menekült Törökországba, 1 millió Libanonba, 240 ezer Irakba, 650 ezer Jordániába, 1 millió Németországba, és még ennél is sokkal többen keresik helyüket Európa-szerte és más országokban.

Törökországban a Nemzetközi Vodafone Alapítvány tíz arabul beszélő önkéntes tanár segítségével programozni tanítja a menekülttáborokban élő 7-14 év közötti gyermekeket, hogy a későbbiek során képessé váljanak arra, hogy kitörjenek a mélyszegénységből. A program az első négy hónapban várhatóan 250 gyermeken segít majd.

Olaszországban nyolc hordozható töltőállomást szereltek fel a menekülttáborokban, ezek mindegyike 60 mobiltelefont képes egyszerre tölteni. Az Afrikában már bevált úgynevezett Hordozható iskolákat is használják arra, hogy speciálisan kifejlesztett tananyagok segítségével a táborokban élő gyermekek és fiatalok megismerkedhessenek az olasz nyelvvel és kultúrával.

A görög menekülttáborokban szintén ingyenes mobiltöltési lehetőséget biztosít a Vodafone alapítványa. Az olasz táborokhoz hasonlóan itt is használják a Hordozható iskolákat, helyi civil szervezetekkel együttműködve a pedagógusok táblagépek segítségével oktatják a 4-14 év közötti gyermekeket. Mindezeken felül hét wi-fi hozzáférési pontot szereltek fel a menekülttáborokban, összesen 84 ezer mobileszköz kiszolgálására.

Az ilyen projektek legnagyobb része azonban továbbra is Afrikában koncentrálódik. Az afrikai menekülttáborokban élő gyermekek és fiatalok átlagosan 17 évre kénytelenek elhagyni otthonukat, így jellemzően az oktatás sem érhető el számukra. Az UNHCR oktatási és innovációs részlegével együttműködve összesen 31 Hordozható iskolát üzemeltek be Kenyában, Tanzániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Szudán déli részében, amelyek több mint 43 ezer gyermek számára teszik lehetővé tanulmányaik folytatását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2017.03.01 14:48

Szóval vodafone adta az okostelefonokat a bevándorlóknak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html