Nagytakarításba fogtak a Facebooknál, hogy megszabadítsák az oldalt a működés közben lefülelt kamuprofiloktól. A cég mostani beszámolójában, amelyet most először tettek közszemlére, azonban nemcsak erről, hanem az oldalon felbukkant, majd pedig törölt erőszakos, valamint gyűlöletkeltő tartalmak számáról is beszámoltak - írta a hvg.hu.

A 2017 utolsó, valamint 2018 első negyedévében zajlott tisztogatási hullám eredményeként 583 millió olyan profilt távolítottak el, amelyek nem valós személyekhez voltak köthetők. Hamis profilok persze most is vannak, sőt: a Facebook becslése szerint az oldalon megtalálható accountok 3-4 százalékra tehető a valótlan adatokat tartalmazó fiókok száma.

Az érintett időszakban 3,5 millió erőszakos tartalmú bejegyzést távolítottak el az oldalról, 21 millió meztelenséget és szexualitást ábrázolót, és 2,5 milliót, amely gyűlöletbeszéddel volt kapcsolatos. A terrorizmust, illetve annak témakörét érintő bejegyzésekből pedig 1,9 milliót töröltek.

A Facebook szerint az eltávolító algoritmusuk a spamek és terrorista propagandával kapcsolatos tartalmak csaknem 100 százalékát kiszúrta, ám a gyűlöletbeszéd címén eltávolított posztok mindössze 38 százalékát ismerte fel. Az utóbbiakat főleg a Facebook-alkalmazottak törölgették.

Képünk forrása: Pixabay.