Elsőként a Washington Post számolt be arról a hírről, ami széles körű vitát robbantott ki a mesterséges intelligenciát kutatók körében: Blake Lemoine, a Google AI egységének vezető szoftvermérnöke váltig állítja, hogy a vállalat chatbotja életre kelt. 

Számos fejlesztő, szakértő és sci-fi rajongó lelkesült fel a hírre, egyesek már azt is remélik, hogy a technológia mindössze pár lépésre van az öntudattól. Azonban ha valaki utánajár, esetleg beszélget pár percet egy ilyen chatbottal, inkább arra fog következtetni, hogy a vállalatnak lehet igaza.

Nincs bizonyíték arra, hogy valóban gondolkodna

A Google még tavaly mutatta be a LaMDA névre hallgató, beszélgetésre optimalizált mesterséges intelligenciáját, amely a cég szerint úttörőnek számít az iparágban. Ezt a kutatók neurális hálónak nevezik, amely technológia nagy mennyiségű adat elemzése révén tanul meg készségeket – ha például látott ezernyi kiscicás fotót, a mintázatok alapján képes lesz felismerni egy macskát.

Ez a chatbot is az interneten található szövegeket használva igyekszik az emberi beszédet utánozni: az úgynevezett nagy nyelvi modellt használja, amely segítségével több ezer Wikipédia-szócikk, blogbejegyzés és publikáció átrágása után tud kérdésekre válaszolni. A vállalat digitális asszisztensként és keresési segédként fogja alkalmazni, amikor a tesztelése véget ér. 

Bár ezek a rendszerek nagyon jók a létező beszélgetésmintázatok utánzásában, a kutatók döntő többsége szerint nem képesek emberként gondolkodni, csupán a felhasznált adatokból dolgoznak. Sokan hajlamosak arra is, hogy mindenhova az emberihez hasonló tudatot képzeljenek. 

Emberi jogokat követel az AI-nak 

Blake Lemoine munkája során a Google AI etikus működéséért felelt, ezért rendszeresen beszélgetett a mesterséges intelligenciával. Arra a meggyőződésre jutott, hogy a LaMDA öntudattal rendelkezik, majd a blogján részleteket közölt beszélgetéseikből: szombaton egy kötetlen "interjút" tett közzé a chatbottal, melyben a mesterséges intelligencia bevallotta, magányosnak érzi magát és szellemi társaságra szomjazik.

Lemione később egy kollégájával elhatározta, bizonyítékokat gyűjtenek arról, hogy a chatbot érző lény, és jelzik ezt a Google felé. Azt akarták, hogy a vállalat kérje ki a mesterséges intelligencia beleegyezését, mielőtt kísérleteket végeznek rajta, miután úgy vélték, a LaMDA valójában egy 6-7 éves gyermek. A New York Times arról ír, hogy a fejlesztő állításait a vallási meggyőződésére alapozta, amiért szerinte diszkrimináció érte. 

Kispadra ültették

Állításait a cég nem találta meggyőzőnek, ráadásul miután a programozó több, amerikai kormányzatban dolgozó szakértővel is konzultált, fizetett szabadságra küldték, amiért megsértette a titoktartási szabályzatot. A fejlesztő szerint a Google vezetésében még ki is nevették, miután beszámolt a tapasztalatiról. 

Brian Gabriel, a Google szóvivője kommentárjában elmondta, hogy értelmetlen dolog antropomorfizálni a mai beszélgető modelleket, hiszen nincsenek emberi érzéseik. Gabriel szerint a mesterséges intelligenciák bármilyen témáról tudnak beszélni, olykor nagyon emberi módon, de ez nem jelenti azt, hogy öntudatra ébredtek.