Még le sem zárult a tulajdonosváltás, melynek végén Elon Musk kezébe kerül a Twitter közösségi médiavállalata, a világ leggazdagabb embere már arról ír, hogy akár fizetőssé is teheti a platformot – írja a CNBC

A Twitter mindig ingyenes lesz az alkalmi felhasználóknak, de elképzelhető, hogy némi költséggel jár majd a kereskedelmi vagy állami felhasználók számára

– írja a Tesla és a SpaceX vezére szerdai Twitter-bejegyzésében. Az még nem világos, hogy Musk mennyit számolna fel a vállalkozásoknak és a kormányoknak, illetve hogy bizonyos csoportok, például a civil szervezetek és az újságírók mentesülnének-e a kiszabott díjak alól. 

További fejlemény, hogy Elon Musk egy amerikai idő szerint kedd este közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott, utánajárna, ki finanszírozza azokat a civil szervezeteket, amelyek több nagynevű amerikai céget – köztük a Coca-Colát és a Disney-t is – a Twitter bojkottálására szólítottak fel. Szerintük a szerződés aláírásával fennáll annak a veszélye, hogy a szóban forgó márkákat "a gyűlöletet, a szélsőségességet" és az "összeesküvés-elméleteket felerősítő" platformmal azonosítják majd.

Pár év, és újra tőzsdére viheti

A Twitter igazgatótanácsa a múlt héten fogadta el a milliárdos Elon Musk ajánlatát, aki részvényenkénti 54,20 dolláros áron, összesen 44 milliárd dollárérért tette zsebre a közösségi médiacéget. 

Musk azt nyilatkozta a bankoknak, amelyek beleegyeztek, hogy segítenek finanszírozni a Twitter felvásárlását, hogy a költségek csökkentését megcélozva visszanyesi a vezetőségi fizetéseket, és új módszereket fog kidolgozni a posztok pénzzé tételére. Bár most még magáncéggé alakítaná, a The Wall Street Journal jelentése szerint azt is mondta a befektetőknek, hogy a Twittert akár három éven belül visszavezethetik a tőzsdére.

Szólásszabadságot hirdet, de a trollokat üldözi

A Tesla-vezér jelentős változtatásokat szeretne, többek között nyilvánossá tenné az algoritmust, a felhasználók kezébe adva a döntést arról, mit akarnak látni és olvasni. Támogatja a posztok szerkesztésének lehetőségét, és a végpontok közötti titkosítást, hogy senki se láthassa az üzenetváltásokat. Érdekesség, hogy bár minimális moderációban gondolkodik, hétfőn a New York-i Met-gálán azt mondta, hogy a spam botokat, az átverős profilokat és a trollokat szívesen elüldözné a platformról. 

Szerinte a Twitter jelenleg egy "réteg közönséget” szólít meg, és azt szeretné, ha ennél jóval többen használnák. Egyelőre mindez csak hangzatos elképzelés, az üzleti tranzakció is lassabb folyamat, várhatóan az év második felében kerül hozzá hivatalosan is a Twitter.