A Reuters belső forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Twitter kész elfogadni Elon Musk legutóbbi, 43 milliárd dolláros ajánlatát, és hamarosan be is jelentik a döntést. Az elmúlt hetekben nehéz volt eldönteni, hogy a Tesla alapítója mennyire gondolja komolyan a legújabb tervét: a milliárdos április közepén jelentette be, hogy körülbelül 41 milliárd dollárért venné meg a népszerű közösségi oldalt.

A hírügynökség szerint a vállalat elfogadja a milliárdos legutolsó ajánlatát, ezzel összesen 43 milliárd dollárért – körülbelül 15 ezer milliárd forint –, részvényenkénti 54,20 dolláros áron kerülhet a Tesla alapítójának tulajdonába. Ezek az anonim források viszont azt sem tartják kizárhatónak, hogy az üzlet akár az utolsó pillanatban is meghiúsulhat.

A Wall Street Journal sajtóinformációja szerint a Twitter vezetősége vasárnap összeült, hogy megvitassa Musk ajánlatát, később a New York Times is ezt tudta meg a forrásaitól. A vállalat szűkszavú közleményben kommentálta a lehetséges üzletet, és azt írták, hogy továbbra is gondolkoznak az ajánlaton, és alaposan megfontolják a következő lépésüket.

Ezt a mostani hírt viszont még sem Elon Musk, sem a Twitter nem kommentálta. Utóbbi csütörtökön hozza nyilvánosságra az első negyedéves üzleti eredményeit, a CNBC szerint logikus lépés lenne még előtte reagálniuk az ajánlatára. Musk egyébként már így is 9,2 százalékos részesedéssel bír a Twitterben, ezzel ő a legnagyobb részvényes, de a vezetőséghez eddig nem csatlakozott.

Trump visszatérésében reménykednek 

A hírügynökség arról is ír, hogy az amerikai képviselőház republikánusai üdvözölték ezeket a híreket, valamint felszólították a Tesla vezérigazgatóját, hogy a sikeres megállapodás utána adja vissza Donald Trump Twitter-fiókját. A legnagyobb közösségi oldalak a Capitolium tavalyi ostromát követően egymás után döntöttek arról, hogy kitiltják a volt amerikai elnököt, mert szerintük részben Trump beszédei és posztjai okozták a zavargásokat. Jim Jordan, a republikánusokat tömörítő Freedom Caucus tagja is abban reménykedik, hogy az üzlet létrejön. 

Jordan és más republikánusok sokat bírálták az oldalt Trump kitiltása miatt, a milliárdos tervében viszont lehetőséget látnak, hiszen szerinte a Twitternek csökkentenie kéne a tartalmak moderációját, a felhasználók kezébe adva a döntést arról, mit akarnak látni és olvasni. Musk abban is érdekelt, hogy a Twitter magáncéggé váljon, nyílt forráskódú algoritmust szeretne, és támogatja a posztok módosításának lehetőségét. 

Frissítés: a Twitter igazgatótanácsa hétfő este bejelentette, elfogadják a milliárdos Elon Musk ajánlatát. A világ leggazdagabb embere 44 milliárd dollárért tette zsebre a közösségi oldalt, a vállalat részvényei a híreket követően mintegy 6 százalékkal emelkedtek. Musk az üzlet bejelentésekor azt mondta, hogy "a szólásszabadság a demokrácia alapköve", majd a Twittert egy olyan digitális térnek nevezte, ahol "az emberiség jövője szempontjából létfontosságú" kérdéseket vitatnak majd meg.