A Twitter eltávolítja a több éve inaktív fiókokat – jelentette be Elon Musk vezérigazgató. Az intézkedést azzal indokolta, hogy „fontos az elhagyatott felhasználónevek felszabadítása”.

A fiókok megtisztításával valószínűleg csökkenni fog a követők száma.

– tette hozzá a bejelentésben.

Részleteket egyelőre nem közölt az archiválásról és egyelőre azt se tudni, hogy

  1. mikor kezdődnek a törlések,
  2. illetve a felhasználók hozzáférhetnek-e majd az archivált fiókokhoz.

A Twitter irányelvei szerint a felhasználóknak 30 naponta legalább egyszer be kell majd jelentkezniük fiókjukba, hogy elkerüljék az eltávolítást a hosszan tartó inaktivitás miatt.

A népszerű közösségi oldal a múlt hónapban több ezer ember, köztük hírességek, újságírók és politikusok profiljáról távolította el az ellenőrzött kék pipa jelét.

A „kék-előfizetés” része lett egyébként a fiókok ellenőrzése is, ezzel a lépéssel Musk szerint a botfiókok (tehát álfiókok) problémáját kezeli a platform.

Csak minden hetedik dolgozóját tartotta meg a Twitter

Több ezren lettek munkanélküliek, mióta Elon Musk átvette a tech cég irányítását.

Musk „fájdalmasnak” tartja a Twitter irányítását

A Twitter jelentősen átalakult az új vezetés óta, olyan cégpolitikát vezettek be, amely

  • maximalizálja a szolásszabadságot,
  • közben azonban több ezer alkalmazottat bocsátottak el,
  • és agresszívan csökkentették a költségeket is.

A közösségi oldal előfizetési modellre váltott, ugyanis a jellegzetes kék pipát már nem lehet ingyen megkapni, havi 8 dollárt kell fizetni a tartalomgyártóknak.

Közben egyébként megszüntették a tartalom moderálására szolgáló biztosítékok nagy részét, amelyek a félretájékoztatással kereskedők ellen irányultak.

Az interjúban a milliárdos elismerte a problémákat is, például azt, hogy decemberben leállt a Twitter egyik adatközpontja, ami a vállalat szervereivel kapcsolatos problémákhoz vezetett. Ezt nem lett volna szabad megengedni – vélekedett. A helyzetet pedig „katasztrofálisnak” nevezte.

  • A milliárdos elismerte, hogy csak azért vette meg a Twittert, mert muszáj volt.
  • A cég irányítását „fájdalmasnak” és „egy hullámvasúton való utazásnak” nevezte.
  • „Sokan azt jósolták, hogy a Twitter meg fog szűnni, de a jóslataik nem váltak valóra”
  • A vállalatnál történt tömeges elbocsátásokról is beszélt, elmondása szerint a kezdeti 8 000 főről 1 500-ra csökkent a dolgozói létszám. „A vállalat csődbe ment volna, ha nem csökkentjük az alkalmazottak számát azonnal” – húzta alá.
Egyszerűen hazudtál!
  • – mondta Musk, aki azt is vitatta, hogy a félretájékoztatás és a gyűlöletbeszéd elterjedtebb lenne az oldalon, miután az őt kérdező újságíró nem tudott konkrét példát mondani a jelenségre.
  • BBC a héten kifogásolta, hogy a fő Twitter-fiókján egy új címke „kormány által finanszírozott médiaként” írja le. Musk beleegyezett, hogy a címkét frissítik arra, hogy „közpénzből” tartják fent a BBC-t.
  • Azt is mondta, hogy sokszor foglalkozik a korábbi tweetjeivel, ugyanis azok gyakran váltanak ki vitát.
    „Azt hiszem, nem kellene tweetelnem hajnali 3 óra után” – tette hozzá.
  • A Washington Post múlt hónapban számolt be róla, hogy a Twitter felerősíti a gyűlöletbeszédet a „for you” oldalon, ahol sok felhasználó találkozott például Adolf Hitler portréját és egy tőle származó idézetet tartalmazó bejegyzéssel. Musk tagadja a vádakat, amely szerint ez gyakoribb lenne a platformon.
  • A Twitter-igazgató véleménye szerint „a Covid már nem téma”.
  • Elon Musk decemberben egy magánrepülőjét nyomon követő fiókot is letiltott. Azt azonban most tagadja, hogy arra használná közösségi média platformját, hogy saját maga számára előnyös döntéseket hozzon.

A Twitter úgy rúgta ki mozgássérült alkalmazottját, hogy nem is közölték vele

Dolgozóinak kevesebb mint 30 százalékát tartotta meg a Twitter. Kétszáz dolgozóját ráadásul úgy bocsátotta el, hogy az alkalmazottak nem értesültek a munkaviszony végéről. → Bővebben