Rengeteget lehet spórolni a számlákon egy magyar ötlettel

Hazai és nemzetközi befektetőkkel is tárgyalt a Start it @K&H inkubátorban működő HeatVentors csapat, akik végül a KIC InnoEnergy ajánlatát elfogadva kezdhetik meg a fázisváltó anyagot alkalmazó hőtárolójuk gyártását. A halmazállapotváltozás lehetőségeit kiaknázó innovatív technológia 20-40%-os energiamegtakarítást jelenthet az ipari felhasználók és családi házak hűtés-fűtése szempontjából - írja közleményében a keltetőt futtató pénzintézet.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 6. csütörtök, 12:28
Fotó: Shutterstock

A HeatVentors csapat az elsők között került be a bank inkubátorába miután több energetikai pályázatot és startup versenyt megnyert. "Míg jelenleg leginkább a víz hőmérsékletének változtatásával működő rendszereket (például boiler, vizes tároló) használnak a háztartások, addig a HeatTank hőtároló lényege, hogy úgynevezett fázisváltó anyagot alkalmaznak.

Tehát nem pusztán hőmérsékletváltozás, hanem halmazállapotváltozás is történik. Mindez 20-40 százalékos energiamegtakarítást tesz lehetővé üzemi és családi házban történő felhasználás során egyaránt" - magyarázta az innovatív technológia előnyeit Farkas Rita, a HeatVentors egyik alapítója. "Jelenleg a tesztelési fázisban tart a technológia, így a mostani, 150.000 euróról szóló befektetési megállapodás lehetővé teszi, hogy ezt követően kibővítsük és nemzetközi oltalom alá helyezzük a szabadalmat, illetve előfinanszírozzuk a kezdeti megrendeléseket" - mondta el Farkas Rita a csapat energetikai szakembere.

"Jelenleg egy 0-24 órában működő szerverközpontban teszteljük rendszerünket, majd a későbbiekben irodaházak, erőművek, vegyipari és élelmiszeripari cégek, nagyobb gyárcsarnokok vagy akár családi házak hűtési és fűtési rendszereinek hatékonyabbá tételére is készítünk HeatTank berendezéseket, kielégítve a 25 kWh-tól a többszáz kWh-os felhasználási igényeket is" - tette hozzá Farkas Rita.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK