Múlt csütörtök óta 5 ezer felhasználó regisztrált, közülük pedig csaknem 800-an vásároltak jegyet vagy bérletet a BKK új értékesítési csatornáján keresztül - mondta Szeneczey Balázs, a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. Ez átlagosan körülbelül 1000 új felhasználót, 160 jegy- vagy bérletvásárlást és egymilliós árbevételt jelent az elmúlt öt napra.

A digitális jegyek és bérletek bevezetése nem járt beruházási költséggel, mivel azt szolgáltatásként veszik igénybe, 2017-ben havi 22-25 millió forint közötti összegért - mondta Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója.

A rendszert fejlesztő T-Systems Zrt. rendszerszintű támadásokat tapasztalt az újonnan bevezetett digitális jegyrendszer ellen. Mivel bármilyen jogosulatlan felhasználás vagy támadás bűncselekmény, a cég büntetőfeljelentést tett. A BKK nem kért fel etikus hackereket a rendszer tesztelésére, ezért minden, a sajtóban megjelent ilyen esemény bűncselekmény, mely 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - fogalmazott a vezérigazgató. Hatszáz olyan felhasználói fiók volt, melyet a rendszer befolyásolásának céljával hoztak létre.

A vezérigazgató a rendszer sikereként említette, hogy csütörtök óta nem volt egy perc rendszerhiba sem, pedig számtalan erre irányuló kísérlet volt, ennek ellenére a T-Systemshez csupán napi 5-10 panasz érkezett be. A felhasználók adatai biztonságban vannak, nem tudnak arról, hogy bárkinek a jelszava kiszivárgott volna.

A napokban tapasztalt felhajtás a rendszer hibáival kapcsolatban azok bosszúja lehet, akik nem részesültek a rendszer kifejlesztésében - lebegtette meg Dabóczi.

Nem a vizes világbajnokság miatt vezették be ilyen rövid határidővel a rendszert, ennek fő oka az volt, hogy az iskolakezdésre már hiba nélkül működjön a rendszer. Július harmadik hetétől augusztusig szabadságra mennek az emberek, ezért ilyen alacsony forgalmú időszakban szerették volna a rendszert kipróbálni.

A főpolgármester-helyettes szerint természetes, hogy a rendszernek vannak "gyerekhibái", ezeket szeptemberig, az iskolai tanév kezdetéig kijavítják.

A digitális jegyárusítással a sorban állás kerülhető el, de számos más előnnyel is jár - fogalmazott Dabóczi Kálmán. Az elsőajtós felszállásos járatokon várhatóan csökken a felszállási idő. A bérletszelvény pedig nem veszíthető el, hiszen az a felhasználói fiókban mindig jelen lesz. A most kialakított rendszer kompatibilis a 2018 végén induló elektronikus jegyrendszerrel.

A vezérigazgató szerint csak az használja az új rendszert, aki kényelmesen érzi magát a digitális térben. A felhasználók segítésére egy húszoldalas kezelési útmutatót készített a BKK az alkalmazás használatára, melyet kérésre bárkinek átad.

Nagy fejlesztések mentek végbe az utóbbi időben a közlekedési központnál: az ügyfél-elégedettség korábban nem látott mértékben nőtt, augusztusban lesz olyan időszak, amikor kizárólag alacsonypadlós buszok fognak közlekedni, Ferihegyre pedig 12 ezer utas vette igénybe a nemrég indított közvetlen buszjáratot.