A nagykereskedelmi roamingdíj azt a díjat takarja, amit a szolgáltatók felszámolnak egymásnak, amikor az ügyfeleik az EU-ban történő roamingoláskor más szolgáltatók hálózatát használják.

A megállapodás értelmében abban állapodtak meg az uniós intézmények képviselői, hogy 2017. június 15-től a szolgáltatók a hanghívások után percenként a jelenlegi maximum 5 helyett 3,2, az sms-ek után a jelenlegi maximum 2 helyett 1 centet számolnak fel a helyi tarifáikon felül (áfa nélkül számolva).

Az adatforgalmat illetően a maximálisan felszámolható díjak csökkenése öt év alatt történik meg, fokozatosan:

  • 2017. június 15-től 7,7 euró/GB,
  • 2018. január 1-től 6 euró/GB,
  • 2019. január 1-től 4,5 euró/GB,
  • 2020. január 1-től 3,5 euró/GB,
  • 2021. január 1-től 3 euró/GB,
  • 2022. január 1-től 2,5 euró/GB lesz a tarifa.

A változások értelmében az uniós állampolgárok június 15-től az EU-n belül utazva mindenhol az otthoni tarifáik szerint fizetnek (roam like at home). Minden, más EU-tagállamban használt hang, sms és adatforgalom díjat az ügyfél állandó tartózkodási tagállamában a havi csomag perc, sms és adatforgalmából vonnak le díjmentesen, s ezzel véget ér a korábbi roamingdíjak korszaka.

Visszaélésszerű roamingolás

A roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörléséhez kapcsolódóan az Európai Bizottság a visszaélésszerű roaming-használat megakadályozására hozott rendelete január 6-án lépett életbe. A rendelet értelmében 4 hónap folyamatos külföldi tartózkodást követően a visszaélésszerű használat elkerülésére a roamingszolgáltatók akár bizonyítékokat is kérhetnek az ügyféltől, hogy "szoros kapcsolattal rendelkezik az adott tagállamban". A szabályozás értelmében ha a rendszeresen az EU-n belül utazó ügyfél meghaladja az előfizetési csomagjának limitjét roamingolás közben, akkor a kiszámlázott díjak nem lehetnek magasabbak, mint az a maximális nagykereskedelmi díj, amelyről szerdán megállapodás született.

Egyéni felhasználóknak 14 nap áll rendelkezésükre helyzetük igazolására. A felhasználóknak egyszerű nyilatkozatuk mellett bizonyos esetekben akár igazolniuk is kell, hogy az adott tagállamban van postai vagy számlázási címük. Nappali tagozatos hallgatóknak az oktatási intézmény nyilatkozatát kell bemutatni.

Az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak még formálisan el kell fogadnia a szerdai megállapodásban foglaltakat. Az új roaming díjakat 2017. június 17-től kell alkalmazniuk a szolgáltatóknak - olvasható a bizottsági közleményben.