A szándéknyilatkozatot a Vodafone Magyarország részéről Amrita Gangotra műszaki vezérigazgató-helyettes, a Huawei Technologies Hungary részéről Zheng Weifeng vezérigazgató, az Óbudai Egyetem részéről pedig Réger Mihály rektor írták alá - derül ki  a Vodafone Magyarország közleményéből.

A rendezvényen a felek kifejezték azon elkötelezettségüket, hogy tovább népszerűsítsék az egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán működő Híradástechnika Intézetet, valamint támogassák a hallgatók gyakorlati képzését. Az együttműködés célja továbbá az is, hogy a felek enyhítsenek a magyarországi mérnökhiányon az Óbuda Egyetem szakmai támogatása és ezáltal a mérnök szakma még vonzóbbá tétele által.

Az oktatáspolitika egyik nagy kihívása, hogy a jövő, amire fel kell készítenünk a hallgatókat, napjainkban még ismeretlen -  mondta Palkovics László az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára. Azon gyerekek kétharmada, akik ma kezdik az általános iskolát, olyan munkával rendelkezik majd, amit ma még nem ismerünk - tette hozzá.

Az államtitkár ugyanakkor elismerte, hogy a STEM (természettudomány, technológia, műszaki szakmák, matematika) területen állandó a szakember hiány az országban, a magyar gazdaság igénye a jelenlegi 26 százalékkal szemben 40 százalék lenne. Palkovics ezért is nevezte kiemelkedően fontosak az ilyen együttműködéseket.

Réger Mihály, az egyetem rektora kiemelte, hogy az Óbudai Egyetem az ország egyik legnagyobb villamosmérnököket képző felsőoktatási intézménye, végzett hallgatói versenyképes és a gyakorlatban alkalmazható tudással fejezik be tanulmányaikat. Ennek egyik záloga, hogy az egyetem és ezen belül a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar is az elméleti oktatás biztosítása mellett olyan laboratóriumokat működtet, amelyekben a hallgatók korszerű eszközökön ismerhetik meg az iparban is alkalmazott berendezések működését, jellemzőit.

A kar hagyományosan igen szoros kapcsolatot ápol az ipari partnerekkel mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés tekintetében - mutatott rá Réger, aki szerint a gyakorlatorientált képzés további fejlesztését támogatja a duális képzés bevezetése. A rektor hozzátette: ez év őszétől az egyetemen összesen 371 duális gyakornoki hely várja az elsőéves hallgatókat.

A digitális tudás fejlesztése technológiai vállalatként az egyik legfontosabb célunk, ugyanis a jövő generációja építi majd a jövő hálózatát, így közös érdekünk, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szakemberképzés jöhessen létre Magyarországon. Ezt pedig minden eszközzel segítjük is - mondta Amrita Gangotra, a Vodafone Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

Cseng Vej-feng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója pedig elmondta, a Huawewi teljes mértékben támogatja a nemzeti it-tehetségfejlesztést olyan programokkal, mint a 2014 óta megszervezett SEEDs for the Future, ami egy kéthetes utazás Kínába, amelyen évente 10 mérnökhallgató vehet részt és tanulmányozhatják a legújabb infokommunikációs technológiákat.

Cseng továbbá hangsúlyozta, hogy a társadalmak jövőbeli fejlődéséhez és növekedéséhez a következő generációs, 5G mobilhálózatok elengedhetetlenek lesznek. Az 5G lesz a legfontosabb tényezője a nagysebességű, alacsony késleltetésű, vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásoknak, például a dolgok internetének (IoT), a mesterséges intelligencia, a virtuális- és a kiterjesztett valóság alkalmazásának, és az önvezető járműveknek.

Az eseményen kiosztották a hallgatóknak a két vállalat és az egyetem által közösen kiírt "SmartCity lehetőségek 5G mobil infrastruktúrán" témájú pályázat díjait is, melynek első három helyezettje Fodor Ákos, Gyene Péter Richárd és Kern Ádám lett.