Erre vágyik a magyar - durván nőnek az igények

Egy év alatt 78-ról 98 tévécsatornára, 70 helyett a másodpercenként 170 megabit (Mbps) sávszélességre nőtt a leadott távközlési megrendelésekben szereplő átlagos igény Magyarországon - közölte a Netrisk.hu távközlési szolgáltatásokat összehasonlító oldala, a Telenet.hu az MTI-vel.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 1. vasárnap, 09:42
Fotó: Shutterstock

A havonta mintegy 100 ezer látogatóval rendelkező összehasonlító oldal adataiból kitűnik, hogy míg 2017-ben a megrendelések 36 százaléka 20 Mbps alatti maximális sebességű internetre vonatkozott, ma már ezek aránya mindössze 20 százalék, miközben a legalább 100 Mbps sebességű előfizetések aránya 26-ról 39 százalékra emelkedett. Takács Roland, a Netrisk.hu üzletág-igazgatója a közleményben ismertette: míg a fővárosban az internet megrendelések átlagosan 330 Mbps maximális átviteli sebességre vonatkoznak, addig a nagyobb városokban ez az érték 250 Mbps, a kisebb településeken pedig 150 Mbps körül mozog jelenleg.

Az internetszolgáltatások gyors sávszélesség-bővülését a technológiai paraméterek is segítik, idén eddig az optikai kábelen nyújtott internetszolgáltatások aránya már 26 százalékot tesz ki, szemben a 2017 első öt hónapjában tapasztalt 11 százalékkal - jegyzik meg a közleményben. A jelentős kapacitásbővülés ellenére a megrendelt netes szolgáltatások átlagdíja a tavalyi havi 5100 forintról alig mozdult el, idén 5200 forint körül alakul. (Összefogtak a nagyok: fontos változás jön a netes vásárlásoknál.)

A Telenet.hu adatai alapján a megrendelt televíziós előfizetésekben az átlagos csatornaszám idén 98-ra nőtt a tavalyi 78-ról. A csatornák száma különösen a kábelszolgáltatóknál emelkedett, és a csomagban (telefonos, illetve internetszolgáltatással együtt) megrendelt televíziós szolgáltatások körében átlagosan a 110-et is meghaladja.

A megrendelt televíziós csomagokban a tematikus csatornák közül átlagosan 14 helyet foglalnak el az ismeretterjesztő csatornák, és átlagosan 12 film- és 11 sportcsatorna szerepel. A HD minőségben nézhető csatornák száma a tavalyihoz hasonlóan 2018 eddigi hónapjaiban is 12 volt.

A Telenet.hu-n rendelt mobiltelefonos szolgáltatásoknak már a 42 százaléka korlátlan beszélgetést biztosító előfizetés. Ezek a csomagok jellemzően nagyobb mobiladatcsomagot is biztosítanak, ezért a szolgáltatásért havonta átlagosan 13 300 forintot fizetnek az ügyfelek, míg a hagyományos előfizetéses csomag átlagos havidíja 5400 forint.

A Netrisk.hu online biztosításközvetítő tevékenységi köre 2013-ban banki termékek összehasonlításával bővült, majd 2016-ban távközlési szolgáltatások összehasonlítása is lehetővé vált a portálon.

A kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gulyasgyula, 2018.07.01 20:56

Elég lenne fele csatorna is de az ne a reklámról szólna ...Fizetünk a termékárában a reklámért meg a TV-ben is ..EZ EL L E N KELLENE VALAMI TÖRVÉNYT HOZNI :. PL :::::..Nézed a reklámba a S Ó ártalmait aztán naponta tizszer nézed hogy milyen gyógyszert szedj a puffadás ellen ...A sós kell az emésztéshez és nincs puffadás ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mezei1995, 2018.07.01 11:18

Igény relatív dolog. Én összesen 4 csatornát szoktam nézni a rengeteg közül. Internet meg legyen gyors az az igazság mert akkor a telefonon szaggatni fognak a játékok,hogy ha lassú a net.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html