Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A volt szovjet gyárak Tallinnban már igazi online műhelyekké változtak - közösségi teret és irodát jelentenek azoknak, akik azt az életformát választották, hogy állandó lakhely nélkül, online dolgoznak. A digitális nomádok a vízummal 12 hónapig tartózkodhatnak Észtországban.

Az e-Residency program online hozzáférést biztosít a kormányzati szolgáltatásokhoz - a program már több mint 70 ezer embert csábított az országba, és hat év alatt,41 millió eurós nyereséget termelt.

Annyira kis ország vagyunk, hogy több emberre van szükségünk, hogy fejlődhessen a gazdaságunk - mondta az e-Residency igazgatója a portálnak.

A jelenleg hatályos törvény szerint digitális nomád az, aki távolról dolgozik.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta az online munkavégzés egy új normává vált - ennek pedig az észtek kifejezetten örülnek. Egy helyi külföldi munkavállalást segítő cég vezérigazgatója úgy fogalmazott: "Hirtelen emberek milliói jöttek rá, hogy online lehet akár otthonról is dolgozni. Ezt pedig a munkáltatók is tudják. Szóval én arra számítok, hogy robbanásszerűen meg fog ugrani a digitális nomádok száma."

Hogy világszerte egész pontosan hányan választották a digitális nomád életformát, nem tudni. Az Euronews tallinni tudósítója szerint viszont Észtország évente kétezer embert szeretne bevonzani.