Ez a kis ország újabb nagy dobása

Augusztus elsejétől Észtország már elfogadja az úgynevezett digitális nomád vízumot. Az ország elsők között ad lakhatási lehetőséget azoknak a munkavállalóknak, akik online dolgoznak egy külföldi cégnek - írta az Euronews.
Domokos László, 2020. augusztus 1. szombat, 13:00
Fotó: Getty Images

A volt szovjet gyárak Tallinnban már igazi online műhelyekké változtak - közösségi teret és irodát jelentenek azoknak, akik azt az életformát választották, hogy állandó lakhely nélkül, online dolgoznak. A digitális nomádok a vízummal 12 hónapig tartózkodhatnak Észtországban.

Az e-Residency program online hozzáférést biztosít a kormányzati szolgáltatásokhoz - a program már több mint 70 ezer embert csábított az országba, és hat év alatt,41 millió eurós nyereséget termelt.

Annyira kis ország vagyunk, hogy több emberre van szükségünk, hogy fejlődhessen a gazdaságunk - mondta az e-Residency igazgatója a portálnak.

A jelenleg hatályos törvény szerint digitális nomád az, aki távolról dolgozik.

A koronavírus-járvány kirobbanása óta az online munkavégzés egy új normává vált - ennek pedig az észtek kifejezetten örülnek. Egy helyi külföldi munkavállalást segítő cég vezérigazgatója úgy fogalmazott: "Hirtelen emberek milliói jöttek rá, hogy online lehet akár otthonról is dolgozni. Ezt pedig a munkáltatók is tudják. Szóval én arra számítok, hogy robbanásszerűen meg fog ugrani a digitális nomádok száma."

Hogy világszerte egész pontosan hányan választották a digitális nomád életformát, nem tudni. Az Euronews tallinni tudósítója szerint viszont Észtország évente kétezer embert szeretne bevonzani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.08.01 15:54

Szuper! Hajrá Észtirszág!! Itt a példa, meg lehet csinálni. Digitális államot bevezetni, tintanyalókat kirúgni, bürokráciát, államapparátust, adókat drasztikusan csökkenteni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html