Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU döntéshozói szokatlanul radikális lépésre szánták el magukat: létrehoznának egy European Future Fund elnevezésű alapot, amely lehetővé tenné, hogy erőteljesebben felléphessen az olyan amerikai vagy kínai üzleti óriásokkal szemben, mint a Google, az Apple vagy az Alibaba - derül ki abból a 173 oldalas tervezetből, amely a Politico birtokába került.

A tervezetben többek között az szerepel, hogy egy olyan Európát kell felépíteni, amely szükség esetén keményebb kereskedelmi intézkedéseket tud hozni Washingtonnal és Pekinggel szemben, miközben több pénzt pumpálnának helyi óriásvállalatokba.

A dokumentum készítői olyan vállalatokat tekintenek elsősorban Európa versenytársainak, mint a Google, az Apple, A Facebook, az Amazon, a Microsoft, a Baidu, az Alibaba és a Tencent. Az uniós döntéshozók szerint Európának nincsenek ilyen volumenű vállalatai, amelyek pénzügyi ereje miatt az európai innováció dinamikáját is veszélyeztetve érzik.

Az új alap az uniós költségvetésből használna fel forrásokat, hogy legalább 100 milliárd eurós állami és magántőkét összegyűjtsön. A forrást - az eddigi, EU-n belül regisztrált k+f alapokkal ellentétben - közvetlenül részvényekbe fektetnék. Brüsszelnek már van egy jól, bevált k+f stratégiája a legfontosabb iparágakra vonatkozóan, de az európai sikercégek felépítésének terve ennél messzebbre megy. Ezúttal ugyanis hosszú távú, részvényalapú befektetésekben gondolkodnak, profitorientált működéssel a fenntarthatóság reményében.

Az új alap az EU költségvetéséből a kockázati tőkére, a kutatási forrásokra és a regionális fejlesztésekre szánt pénzekből használhat majd fel forrásokat és a kutatásért felelős főigazgatóság hatáskörébe fog tartozni öt másik divízióval - egyebek mellett a költségvetésért és pénzügyi szolgáltatásokért felelős főigazgatóságokkal - együtt.

Ursula von der Leyen új európai bizottsági elnök szóvivője a Politicónak azt nyilatkozta, hogy a bizottsági elnök átmenetet segítő csapatában senki sem hallott erről a "titokzatos" European Future Fund elnevezésű alapról.