Két uniós tisztviselőt és az Európai Bizottság magas rangú tisztviselőit tavaly egy izraeli megfigyelő cég által tervezett kémszoftverrel vették célba – írja saját értesülései alapján a Reuters.

A hírszolgálat birtokába került egyik dokumentum szerint köztük volt Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. A dokumentum és egy másik, az ügyet ismerő személy beszámolója szerint legalább négy másik bizottsági alkalmazott is célkeresztbe került, erről egyelőre több részlet nem ismert.

A bizottság az Apple által novemberben iPhone-tulajdonosok ezreinek küldött üzeneteket követően szerzett tudomást a célpontok érintettségéről. Ez volt az első alkalom, hogy az Apple tömeges figyelmeztetést küldött a felhasználóknak arról, hogy kormányzati hackerek lehallgathatják őket.

A két tisztviselő szerint a figyelmeztetések azonnali aggodalmat váltottak ki a bizottságban. Egy november 26-i, a Reuters által látott e-mailben egy vezető technikai munkatárs üzenetet küldött kollégáinak, amelyben az izraeli hackereszközökkel kapcsolatos háttérinformációkat közölt.

A Reuters cikke szerint nem tudták megállapítani, hogy ki használta az izraeli kémprogramot Reynders és brüsszeli kollégáival szemben, és hogy sikerrel jártak-e a támadók, és ha igen, mit tudhattak meg a hackerek ennek eredményeként.

Reynders és szóvivője, David Marechal nem válaszolt a Reuters témában feltett kérdéseire. Johannes Bahrke, az Európai Bizottság szóvivője és az Apple sem nyilatkozott.

A korábbi figyelmeztetések címzettjeit, többek között magyar újságírókat 2021 februárja és szeptembere között célozták meg az NSO Group izraeli kiberfelügyeleti szolgáltató programjával.

Az NSO közleményben közölte, hogy nem felelős a hackerkísérletekért, mondván, hogy a Reuters által leírt célzott támadás "nem történhetett volna meg az NSO eszközeivel".

A vállalat, amely számos, egymást átfedő perrel néz szembe, és amelyet nemrégiben amerikai tisztviselők feketelistára tettek az emberi jogok állítólagos megsértése miatt, közölte, hogy támogatja a célzott támadások kivizsgálását, és globális szabályok létrehozását követeli a kémprogram-iparág szabályozására.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.