Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mind a vállalkozások, mind a lakosság hálózati korlátozással rendelkező készülékeinek függetlenítése díjmentes lesz október 24-től a törvényi szabályozás változásának köszönhetően - idézi a portál a SciamuS közleményét. A telekommunikációs tanácsadó cég ezért azt javasolja, hogy aki a közeljövőben készülék-függetlenítést tervez, és megteheti, az várja meg a díjmentes időszakot. Különösképpen igaz ez vállalatokra, akik szolgáltató-váltás miatt eszközeiken tömegesen kénytelenek a SIM-lock-ot feloldani.

A hálózati korlátozás a mobilszolgáltatókkal egyidős jelenség: az előfizető bizonyos kedvezmény ellenében vállalja, hogy a szolgáltatóknál vásárolt készülékei csak azok hálózatán működnek, más szolgáltató SIM-kártyájával nem. A korlátozott készülékeket a szolgáltatók a hűségidő lejárta után ma még díjfizetés mellett függetlenítik.

Az Országgyűlés június 15-én fogadta el az elektronikus hírközlésről szóló törvény módosítását. A jogszabály szerint: "A határozott idejű előfizetői szerződés lejártát követően a szolgáltató az előfizető kérésére külön díjazás nélkül köteles gondoskodni arról, hogy az e szerződéssel együtt vásárolt készülék bármely szolgáltató előfizetőjeként használható legyen (hálózat-függetlenítés)".

Eltérő összegeket spórolhatnak meg az ügyfelek a különböző szolgáltatóknál az új törvény után, de egyvalami továbbra is érvényes lesz: ha nem járt le a hűségidő, vagy a szerződés értelmében valamilyen összeggel tartozik a szolgáltatónak a feloldást követően, ezt meg kell fizetni - teszi hozzá a SciamuS.

(A legutóbbi nagy mobilos változásról itt olvashat.)