Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eNET 2017 októberében végzett online kutatása alapján a felnőtt magyar internetezők 85 százaléka hallott róla, hogy 2017. június 15-e óta roamingdíjak nélkül, a belföldi feltételekkel azonos módon telefonálhatunk, küldhetünk sms-t és használhatjuk az adatkeretünket az EU-n belül külföldön is.

Roaming keretében mobilinternetet közel 900 ezren használtak már okostelefonjukon vagy tabletjükön, majdnem felük a roamingdíjak eltörlése előtt és után is igénybe vette a szolgáltatást. A válaszadók 37 százaléka viszont a díjak eltörlése után csatlakozott új belépőként a mobilnetüket az EU más országaiban is használók táborához. A kutatás készítői pedig a téli síszezontól is jelentős mértékű megugrást várnak az újonnan csatlakozók arányában.

Többet is netezünk

A felmérésből kiderül, hogy nemcsak többen, hanem többet is netezünk külföldi utazásaink közben (is), mióta nem szükséges a folyamatos wifi-vadászat az uniós tagállamokban sem, hiszen többletköltségek nélkül használhatjuk a mobilnet-szolgáltatásunkat: 2017. június közepe óta közel kétszer annyian használták külföldön a mobilinternetüket naponta többször is, mint a roamingdíjak eltörlése előtt.

A válaszadóknak a külföldi utazás alatt egyébként legnagyobb arányban e-mailezésre használják a mobilnetet (85 százalék), de a chatelés is igen gyakori körükben (71 százalék). Emellett 81 százalék tájékozódik GPS navigáció vagy térkép segítségével, 77 százalék keres információt, 68 százalék böngészik az interneten, 67 százalék pedig időjárás-előrejelzési oldalakat látogat mobilneten keresztül.

Megugrott a mobilnetezők aránya

Roamingszolgáltatást közel 2,5 millióan használtak már telefonálásra, 1,8 millióan pedig sms-ezésre. Bár mindkét szám jóval magasabb a mobilinternetet roaming keretében használók számához képest, de mindkét esetben lényegesen kisebb volt a bővülés mértéke a díjak eltörlése óta. A roaming keretében telefonálók esetében 12, az sms esetében pedig csupán 7 százalékkal emelkedett a romingolók aránya, szemben a mobilnet esetében megfigyelhető 37 százalékkal.

A kutatás rámutat továbbá arra is, hogy a netezők 64 százaléka úgy véli, az intézkedés hatására az internethasználat is növekedni fog Európában.

Fotó: Pexels.com