Az Invitech Solutions tavaly októberben írta ki innovációs pályázatát, ismételten meghirdetve az Invitech InnoMax Díjat, amelyre ez alkalommal két - Business és Nonprofit - kategóriában lehetett nevezni. Ezúttal is több mint száz nevezés érkezett. Az Invitech Solutions a szakmai támogatáson felül pályázatonként 500 ezer és 2 millió forint közötti összeggel jutalmazta a nyerteseket - olvasható a vállalat közleményében.

A Business kategóriában számos olyan üzletileg és társadalmilag is hasznos elképzeléssel találkoztunk, melyek komoly perspektívával rendelkeznek. A Nonprofit pályázatok esetében szintén olyan célkitűzések mellé állhattunk oda, amelyek egyértelműen a jövő kihívásai felé fordulnak, ilyen a fenntarthatóság, a környezettudatosság erősítése, valamint a fiatalok tudás- és készségfejlesztése - mondta Solymár Károly Balázs a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Mindkét kategóriában számos támogatásra érdemes pályázat futott be - mondta a díjátadón David Blunck, az Invitel Csoport vezérigazgatója (képünkön), aki szerint ez is azt mutatja, hogy az InnoMax Díj nagy lökést tud adni azoknak a kezdeményezéseknek, amelyek az információs technológia révén teszik jobbá mindennapjainkat. "Hiszünk az informatika jövőformáló erejében, ezért dolgozunk, és ezért visszük tovább az InnoMax Díjat is" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A Business kategória nyertese az Energrade Kft. lett a vállalkozások energiahatékonyabb működését segítő, IoT-technológiát (dolgok internete - IoT) alkalmazó platformjával. Az innováció lényege a vállalatok működését a felhasznált energiamennyiség szempontjából monitorozó megoldás, melynek révén akár 40 százalékos energiaköltség-megtakarítás is elérhető.

A kategória második helyezettje a Patika.net Zrt. lett egy teljesen automatizált, felhőalapú online gyógyszertár-hálózat tervével, a harmadik helyezett pedig az Ultinous Zrt. lett személyfelismerő-rendszerének fejlesztési tervével.

Az idén is a Magyar Adományozói Fórum szakmai támogatásával szervezett Nonprofit kategória szintén izgalmas feladatot adott a zsűrinek, és rendhagyó módon hat szervezet is díjazott lett magas színvonalú anyagával - derül ki a közleményből.

A Járókelő Közhasznú Egyesület egy digitális térkép tervéhez nyert támogatást, ez a gyalogosok mindennapi életét könnyíti majd meg azzal, hogy bejelölhetőek lesznek rajta például az elkopott felfestések, a közlekedőket akadályozó tereptárgyak, valamint arról is információt nyújt majd, hogy mikorra javítják ki ezeket az illetékes hatóságok.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület egy olyan alkalmazáshoz kap támogatást, amely megmutatja, hogy a környezetünkben elhelyezett növények mennyisége elegendő-e ahhoz, hogy pótolni tudja az általunk elhasznált levegőt, vagy biztosítani tudja-e a megfelelő páratartalmat.

A Pro Gemmo Alapítvány egy digitális munkafüzettel pályázott. Ennek segítségével mindenki praktikus ötleteket kaphat ahhoz, hogy környezettudatosabban éljen a mindennapokban és minél ökobarátabbá tehesse otthonát.

A nyertes pályázatok között a környezetünket élhetőbbé tévő fejlesztések mellett, az oktatás is nagy hangsúlyt kapott. Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány például egy digitális információs csomagon dolgozik, amelynek segítségével akadálymentessé válhat a természettudományos tantárgyak oktatása.

A szintén díjazott Gondolkodás Öröme Alapítvány olyan táborokat kíván szervezni, amelyeken a matematikában tehetséges diákok az informatika segítségével tudják fejleszteni problémamegoldó képességüket.

A Szociális Innováció Alapítvány pedig különdíjként, technikai eszközöket kap annak érdekében, hogy megvalósíthassa a pályázatában szereplő Skype-kuckó tervét, amellyel a hátrányos helyzetű gyermekek számára szervezett készségfejlesztő foglalkozásokon távolról is be tudnak majd jelentkezni az önkéntes oktatók.

A pályázatok elbírálásában Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár mellett, részt vett az üzleti világból Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója, valamint Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója is. A civil szférát pedig Molnár Klára, a Magyar Adományozói Fórum igazgatója képviselte. Az Invitech Solutions nevében a zsűrit elnöklő Javorniczky Áron operatív vezérigazgató-helyettes mellett, Horváth Balázs stratégiai és üzletfejlesztési igazgató, valamint Marton László vállalati és kormányzati igazgató vett részt a díjazottak kiválasztásában.

Képünk forrása: Invitech Solutions.