Ezt nézik a gyerekek a számítógépeken

A gyerekek világszerte kevesebbet kommunikálnak, játszanak és van hozzáférésük a felnőtt tartalmakhoz az interneten, mint egy évvel ezelőtt, de több oldalt nyitnak meg, amelyek a kábítószerekről, az alkoholról és a cigarettáról szólnak - állapította meg a gyerekek számítógép-használati szokásairól a Kaspersky Lab legújabb jelentése.
Domokos Erika, 2017. június 2. péntek, 18:12
Fotó: Pixabay

A gyerekek a legtöbbször (61 százalék) olyan honlapokat nyitottak meg, amelyeken keresztül kommunikálni lehet (például közösségi média, messengerek vagy e-mailek). Az online játék oldalak látogatottsága visszaesett a tavalyi évhez képest 11-ről 9 százalékra. Míg az alkoholról, a kábítószerekről és a cigarettáról szóló honlapok népszerűsége nőtt: a tavalyi 9-ről 14 százalékra. A szoftverekkel, a hangfájlokkal és a videókkal kapcsolatos oldalak iránti érdeklődés szintén nőtt: 3-ról 6 százalékra.

A jelentés alapja az olyan statisztikák, amelyeket a Kaspersky Lab termékei készítettek az elmúlt egy év alatt (2016. május - 2017. április közötti időszakban) azokon a Windows és Mac operációs rendszerű számítógépeken, amelyeken a Parental Control modult bekapcsolták - írják közleményükben. A kiegészítő modul listázza azokat a meglátogatott honlapokat, amelyek potenciálisan káros tartalmakkal rendelkeznek. Az alábbi 14 káros kategóriát lehet beállítani: közösségi médiumok, messengerek; alkohol, cigaretta, kábítószerek; számítógépes játékok; szoftverek, hangfájlok, videók; e-kereskedelem; felnőtt tartalom; szerencsejátékok, nyereményjátékok; trágár beszéd; álláskeresés; erőszak; fegyverek, robbanószerek, pirotechnika; HTTP átirányítás; hírek; vallások.

"Nagy különbséget lehet látni a gyerekek online aktivitásában a számítógépeken a mobilkészülékekhez képest. A gyerekek asztali számítógépeket használnak ahhoz, hogy olyan oldalakat látogassanak meg, amelyeknek nincsenek mobilalkalmazásuk, vagy amelyeket könnyebb megnézni nagy képernyőkön. Ez megmagyarázza, hogy miért csökkent a számítógépeken megnyitott olyan weboldalak száma, amelyeket kommunikációra használunk, míg az alkoholról, a cigarettáról és a kábítószerekről szóló oldalak nézettsége nőtt. Az online játékok népszerűsége sem esett vissza, csupán átalakultak a szokások: a gyerekek hajlamosak kiválasztani kedvenc oldalakat, de a játékkal töltött idő nem csökkent." - mondta Anna Larkina, a Kaspersky Lab internetes tartalomelemző szakértője.

A jelentés azt is mutatja, hogy a legtöbbet csetelő gyerekek az arab világban élnek, ahol a statisztikák szerint a fiatalabb korosztály 89 százaléka kommunikált interneten keresztül. Az észak-amerikai gyerekek használják erre a legkevésbé az asztali számítógépeiket (28 százalék).

A kábítószerekkel, az alkohollal és a dohányzással kapcsolatos oldalak a legnépszerűbbek Észak-Amerikában (32 százalék), és Nyugat-Európában (26 százalék) is. Ennek ellenére az arab világból származó gyerekek csupán 3 százaléka érdeklődik ilyen tartalmak után.

A számítógépes játékok kategóriája ugyanezt az arányt követi: Észak-Amerikában (20 százalék), Nyugat-Európában (18%) és a legkevésbé népszerű az arab világban (2 százalék).

Érdekes módon a Távol-keleti régió kiemelkedik az e-kereskedelem kategóriában: a meglátogatott oldalak 13 százalékát teszik ki, míg globálisan ez az arány mindössze 5 százalék. A távol-keleti gyerekek a szoftverekkel kapcsolatos és a felnőtt tartalmú weboldalakat is gyakrabban használják, mint más régiókban élő kortársaik - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK