Kiderült, pénzt is loptak a Facebook adathalászai

Két hete brutális adathalász támadás érte a Facebookot, az ismeretlen támadók mintegy 30 millió felhasználó személyes adataihoz férhettek hozzá. A magyar AutoRoom Facebook-oldalának adminja ennek kapcsán több mint százezer forintos lopásról is beszámolt az Indexnek, amit ugyanebben az időszakban követtek el ellene. Az idegenek által elindított kampányt nem is tudta leállítani.
Szepesi Anita, 2018. október 14. vasárnap, 12:03
Fotó: Shutterstock

Először annyit láttam, hogy ketten hozzászólnak az AutoRoom oldalán egy bejegyzéshez. Aztán csengetett az sms, hogy 68 ezer forintom elment Facebook-hirdetésre - mesélte Tamás Zsolt, a pár hete elindított, autós tartalmakkal foglalkozó AutoRoom oldal üzemeltetője, a Tech2 hírportál főszerkesztője a portálnak.

Az eset szeptember 27-én történt, aznap jelezte a Facebooknak, hogy az akkor még csak két napos oldalán megjelent egy bejegyzés, amit nem ő töltött fel, és valaki ennek az ismeretlen tartalomnak a meghirdetésére kezdte el költeni a pénzét. Egy olyan kampányra, amit nem is ő indított el.

Az ismeretlenek azért költhették a pénzét, mert be volt kötve a bankkártyája a Facebookhoz. Ez teljesen szokványos az oldalak üzemeltetőinél, hiszen például a vállalatok így tudják népszerűsíteni a saját tartalmaikat, termékeiket. Mire panaszt tudott tenni, legalább fél óra elment, addigra 103 ezer forinton állt a számláló.

Hosszas levelezés után az ügyfélszolgálat is elismerte, szerintük is csalásról van szó. A szakértőik megvizsgálták az esetet. Közölték, hogy minden, az adott bejegyzésre elköltött pénzt visszafizetnek, és emellett javasolták egy friss bankkártya beszerzését, és a Facebook-fiók kétfaktoros hitelesítésének bekapcsolását is.

További részletek itt.

Fotó: Shutterstock/Kunst Bilder

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bissone, 2018.10.14 13:51

Szerencsére lehet utalni pénzt a faszbukon .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html