Szivárogtatás - nagy bajba kerülhet Mark Zuckerberg

E-mailekből, prezentációkból és találkozók leiratából állt össze 4000 oldalnyi dokumentum, amely súlyos váddal illeti a Facebook vezérét, Mark Zuckerberget - írta külföldi lapinformációkra hivatkozva a hvg.hu.
Domokos Erika, 2019. április 17. szerda, 20:10
Fotó: Reuters

A Facebook újabb adatkezelési ügybe keveredhet, a hírt kedden robbantotta az NBC News, a Computer Weekly, valamint a német Süddeutsche Zeitung. A lapokhoz mintegy 4000 oldalnyi olyan dokumentum került, amely többek között a cég belső levelezését tartalmazza - olvasható a cikkben.

A dokumentumok alapján úgy tűnik, Mark Zuckerberg érzékeny felhasználói adatokhoz biztosított hozzáférést olyan alkalmazásfejlesztők számára, amelyek a Facebook "barátai" voltak. Mindez állítólag jutalom volt azon "harmadik felet jelentő" fejlesztőknek és cégeknek, akikkel/amelyekkel jó kapcsolatot ápolt Zuckerberg, vagy jelentősebb összeget költöttek el náluk hirdetésekre.

A fenti módszer arra volt jó - a Facebook szemszögéből -, hogy 2011 és 2015 között megszilárdítsa a közösségi oldal piacvezető szerepét - írta a hvg.hu.

A Facebook az NBC Newsnak azt mondta, a dokumentumok hitelesek, ugyanakkor a történet félrevezető. Paul Grewal, a cég alelnöke és helyettes tanácsadója szerint a dokumentumok csupán a történet egyik oldalát mutatják be, és nem veszik figyelembe a kontextust. Azt viszont határozottan kijelentette, soha nem adták el a felhasználók adatait.

HOZZÁSZÓLÁSOK