Ismét feltörték a Facebookot, 267 millió felhasználó adatát szerezték meg

Több mint 267 millió Facebook-felhasználó adatait töltötték fel egy nyilvános internetes adatbázisba, amelyet egy vietnami bűnözői csoport már biztosan megszerzett.
Szabó Dániel, 2019. december 25. szerda, 13:59
Fotó: Getty Images

Egy több mint 267 millió tételből álló felhasználói adatbázist talált az interneten a Comparitech nevű biztonsági cégnek dolgozó Bob Diachenko. A szakértő megbizonyosodott arról, hogy valódi Facebook-regisztrációk adatairól van szó. Azok között pedig szerepeltek nevek, telefonszámok vagy tartózkodási helyek is. Diachenko az adatok elrendezéséből azt is meg tudta állapítani, hogy minden bizonnyal egy API hibája okozhatta a szivárgást: a Facebook által kiadott alkalmazásfejlesztési készlet nem titkosította megfelelően az általa használt adatokat - írja a PC World.

Az adatbázis indexelése december 4-i, majd 12-én már egy hackerek által használt fórumra is feltették, ahol csak két nap után figyelt rá fel a kibervédelmi szakember.

Szakértők szerint egy vietnami bűnszervezet már biztosan lecsapott az adatcsomagra, de az is elképzelhető, hogy ők maguk felelősek az adatszerzésért.

A Facebooknál egyre gyakoribbak az ilyen adatszivárgási incidensek: idén szeptemberben 519 milliós, áprilisban teljesen nyilvános webes tárhelyeken találtak már 540 milliós adatbázist is, novemberben pedig 1,2 milliárdos adatszivárgás történt úgynevezett adatkereskedő cégektől.

Azt, hogy érintett-e a Facebook biztonsági fórumán ellenőrizheti. Azt pedig, hogy az emailcímét, vagy az ahhoz kapcsolódó regisztrációt megszerezték-e már illetéktelenek, itt nézheti meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2019.12.26 09:53

Mást már ilyen, vagy hasonló adatkezelés miatt már régen lecsuknák. Csak ez a taknyos demokrata Zuckerberg úszta meg eddig. Ideje volna már megszorongatni. De aki regisztrál erre a gyerekjátékra, megérdemli, h adatait ellopják, és telepakolják a postaládáját szeméttel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2019.12.25 17:10

Aki facebook-nak, google-nak, (stb,) egyetlen valódi adtát is elárulja, az ne számítson semmi jóra. Ilyesmit kellene tanítani az iskolákban a kétismeretes matematikai egyenlet megoldóképlete helyett. Kevesebb hülye = kevesebb baj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html