Egy több mint 267 millió tételből álló felhasználói adatbázist talált az interneten a Comparitech nevű biztonsági cégnek dolgozó Bob Diachenko. A szakértő megbizonyosodott arról, hogy valódi Facebook-regisztrációk adatairól van szó. Azok között pedig szerepeltek nevek, telefonszámok vagy tartózkodási helyek is. Diachenko az adatok elrendezéséből azt is meg tudta állapítani, hogy minden bizonnyal egy API hibája okozhatta a szivárgást: a Facebook által kiadott alkalmazásfejlesztési készlet nem titkosította megfelelően az általa használt adatokat - írja a PC World.

Az adatbázis indexelése december 4-i, majd 12-én már egy hackerek által használt fórumra is feltették, ahol csak két nap után figyelt rá fel a kibervédelmi szakember.

Szakértők szerint egy vietnami bűnszervezet már biztosan lecsapott az adatcsomagra, de az is elképzelhető, hogy ők maguk felelősek az adatszerzésért.

A Facebooknál egyre gyakoribbak az ilyen adatszivárgási incidensek: idén szeptemberben 519 milliós, áprilisban teljesen nyilvános webes tárhelyeken találtak már 540 milliós adatbázist is, novemberben pedig 1,2 milliárdos adatszivárgás történt úgynevezett adatkereskedő cégektől.

Azt, hogy érintett-e a Facebook biztonsági fórumán ellenőrizheti. Azt pedig, hogy az emailcímét, vagy az ahhoz kapcsolódó regisztrációt megszerezték-e már illetéktelenek, itt nézheti meg.