Akkora pofont kapott a Facebook, hogy az európai működése is kérdésessé vált

Ellehetetlenülhet a Facebook európai működése, amennyiben véglegessé válik az ír adatvédelmi biztos tiltó rendelkezése, mely megakadályozza, hogy a cég ír leányvállalata - egyben európai központja - európaiak személyes adatait átadja az amerikai anyacégnek - írja a hwsw.
Szász Péter, 2020. szeptember 10. csütörtök, 15:40
Fotó: Getty Images

Transzatlanti adatvédelmi krízist robbanthat ki Írország a helyi adatvédelmi biztos által előkészített határozattal, mely megtiltja a Facebook írországi leányvállalata számára, hogy európai uniós állampolgárok személyes adatait átadja az amerikai központnak. A határozat egyenes következménye annak az Európai Bíróságon júliusban született ítéletnek, mely kimondja, hogy az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió közt kötött Privacy Shield adatvédelmi egyezmény nem tudja betölteni funkcióját, ezért hatályon kívül kell helyezni - olvasható a portálon.

Már a Privacy Shield, illetve annak elődje, a Safe Harbor kapcsán született ítéleteknél is elsősorban a Facebook adatkezelési rutinja került célkeresztbe: mindkét esetben lényegében ugyanazon az adatkezelési gyakorlaton levezetve nyert bizonyítást, hogy a megállapodásban foglaltak nem elegendőek ahhoz, hogy az uniós állampolgárok személyes adatait az EU elvárásainak megfelelően kezeljék a tengerentúlon.

Az is meghatározták, hogy a szolgáltatóknak milyen általános szerződési feltételekkel (ÁSZF) engedélyezett a személyes adatok harmadik országbeli adatfeldolgozók részére történő továbbítása. Az ír adatvédelmi hatóság lényegében erre hivatkozva állapította meg, hogy - a Facebook esetében - az amerikai és európai entitások közti adatcsere folyamatát nem lehet a jelenlegi módszerrel, pusztán az ÁSZF-ekben meghatározott feltételekkel szabályozni.

A helyi adatvédelmi hatóságnak egyébként minden jogalapja megvan erre.

Válaszul a Facebook közölte, amennyiben a szerződési feltételek a jelenlegi formájukban nem tudják betölteni a fenti célt, az rövid távon káoszt okozhat a világgazdaságnak, hatását pedig a gazdaság számos területén működő kisebb és nagyobb piaci szereplők egyaránt meg fogják érezni. Így a Facebook szerint az ír döntésnek a közösségi szolgáltatás európai működésén túl hatása lehet lényegében az összes amerikai központú felhőszolgáltatás, videokonferencia-platform és hasonló megoldás európai működésére.

Az óceán két partján elhelyezkedő államoknak és nemzetközösségnek a fentiek tükrében minden eddiginél sürgetőbbé vált egy olyan, kikezdhetetlen adatvédelmi egyezmény tető alá hozása, mely a Privacy Shield helyét betöltheti, ám az ehhez szükséges munka java még hátra van, ami az ír döntés fényében számos szolgáltató működésének alapjait bizonytalaníthatja el - írja a hwsw.

HOZZÁSZÓLÁSOK