Eljárás indult a Facebook ellen

Washington főügyésze eljárást indított a Facebook ellen, amiért a cég a Cambridge Analyticának rendelkezésére bocsájtotta több tízmillió felhasználó nevét, és egyéb adatait azok beleegyezése nélkül - írja az Index.
Szász Péter, 2018. december 20. csütörtök, 06:40
Fotó: Pexels

Karl Racine feljelentése az első jelentős megmozdulás annak érdekében, hogy az óriáscéget elmarasztalják a politikai elemzőcéggel való összefonódása miatt. A szakértők szerint ez a per lehet az előszele a további átfogó vizsgálatoknak és komolyabb bírságoknak Amerikában.

A Facebook egyelőre nem kívánt reagálni az ügyre - olvasható a portálon.

Az óriáscéget legutóbb pénteken érte újabb kritika és támadás, amikor bejelentették, hogy a felhasználóik egy részének fényképeihez hozzáférhetett jogosulatlanul pár applikáció. Korábban pedig kiderült, hogy más cégek, mint például az Amazon, vagy a Spotify egy egyezmény keretében juthatott hozzá a felhasználók információkhoz úgy, hogy azzal előnyt szerezhettek versenytársaikkal szemben.

A  Cambridge Analytica-botrány  lényege, hogy a brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió - jogtalanul megszerzett - Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül például a Brexit-kampány idején és a 2016-os amerikai elnökválasztáskor.

HOZZÁSZÓLÁSOK