A Facebook félretájékoztatás elleni küzdelmének részeként olyan független tényellenőrző szervezetekkel társul világszerte, amelyek felülvizsgálják és értékelik a tartalmak pontosságát - közölte a cég.

Amikor egy tényellenőrző hamisnak értékel egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozicionálja a Facebook. Ezzel a közösségi hálózat állítása szerint megakadályozza a hoax/álhír terjedését, és csökkenti azoknak az embereknek a számát, akik előtt az megjelenik.

Azoktól a Facebook-oldalaktól és domainektől, amelyeken újra és újra megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget, illetve érzékelni fogják elérésük csökkenését is. Ha egy bejegyzést hamisként jelöl meg a külső tényellenőrző partner, a Facebook figyelmezteti a bejegyzés olvasóit és megosztóit erről a tényről. A külső tényellenőrző partnerek azonban nem távolíthatnak el fiókokat vagy oldalakat a Facebookról - emeli ki a közlemény.

Fotó: Facebook

Az álhírek elleni küzdelem olyan felelősség, amelyet komolyan veszünk, ezért folyamatosan dolgozunk azon, hogy megállítsuk az álinformációk terjedését a platformunkon - mondta a bejelentés kapcsán Sophie Eyears, a Facebook stratégiai partnerfejlesztési menedzsere. Az AFP a Facebook legfontosabb tényellenőrző partnere, amely világszerte számos újságíróval dolgozik együtt - tette hozzá.

A Facebook célja ezzel, hogy javítsa a hírfolyamban megjelenő történetek minőségét és hitelességét. A program keretében a Facebook eltávolítja azokat a fiókokat és tartalmakat, amelyek sértik a Közösségi alapelveket vagy a hirdetési irányelveket, csökkenti az álhírek és a clickbait hamis tartalmak terjesztését, valamint tájékoztatja az embereket azáltal, hogy kontextustba helyezi az előttük megjelenő bejegyzéseket.

Fotó: Facebook

Lengyelország, a Balkán-félsziget, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Románia után Magyarország és Bulgária csatlakozása segít az AFP-nek megerősíteni tényellenőrző hálózatát Kelet-Közép-Európában, ezáltal harcolni a dezinformáció terjesztésével szemben a kontinens e részén - mondta Christine Buhagiar, az AFP európai regionális igazgatója. Az AFP a tényellenőrzés terén is megerősíti vezető pozícióját a régióban: az ügynökség már 17 európai országban működik, és 12 különböző európai nyelven szól az olvasókhoz - jegyezte meg Buhagiar.

A Facebook jelenleg több mint 80 tényellenőrző partnerrel dolgozik együtt, amelyek világszerte több mint 60 különböző nyelven ellenőrzik a tartalmakat. A vállalat e tevékenység további bővítését tervezi.