Az új funkciót november 16-ától kezdődően fokozatosan aktiválja majd a Facebook a Messenger és az Instagram mobilalkalmazásokban Európában. A funkció az amerikai és néhány más országban élő felhasználók számára már korábban is elérhető volt.

Az Eltűnéses mód bekapcsolásával nem maradnak meg az üzenetek, azok ugyanis a chatfelület bezárása után automatikusan eltűnnek az összes partnernél. Ezt azt jelenti, ha valaki látta az adott üzenetet, és elhagyja a chatfelületet, az üzenet megsemmisül.

Az Eltűnéses módot a mobil alkalmazásban úgy lehet aktiválni, hogy a hagyományos chatfelületen felfelé húzzuk az ujjunkat. Ha ugyanezt még egyszer elvégezzük, visszatér a hagyományos üzenetküldő felület, amelyben az üzenetek olvasás után is megmaradnak. Annak érdekében, hogy mindenki boldoguljon a használatával, az Eltűnéses mód első használatakor egy olyan képernyő jelenik meg, amely elmagyarázza az üzemmód használatát.

Az üzeneteket eltüntető módot kizárólag a Facebookon vagy Instagramon ismerősnek felvett felhasználókkal lehetséges aktiválni, idegenekkel nem. Továbbá az eltűnős üzenetek módba váltást jóvá kell hagynia a másik félnek is, mielőtt bekapcsol.

Ha valaki képernyőmentést rögzítene az eszközön, mialatt aktív az Eltűnéses mód, a másik fél erről értesítést kap. Az Eltűnéses módban is meg lehet osztani GIF-eket, emojikat vagy reakcióikonokat, ahogyan azt a felhasználók a Messengerben már megszokhatták.