A Facebookról Meta névre váltó platformcég egy több mint ezer felhasználói fiókot mozgató troll farmot távolított el a Facebook és az Instagram alkalmazásaiból - adta hírül a Bloomberg. A hír érdekessége, hogy a trollfarm működtetőit az operátorok a nicaraguai kormányon belüli különböző szervezetekben találták meg, ezek koordinálták és működtették a farmot.

A 140 oldalt és kéttucatnyi csoportot is magában foglaló farm célja egyértelmű volt: pozitív tartalmakat posztolni a kormányról és negatív kommentárokat fűzni az ellenzékről szóló bejegyzésekhez. A Meta a rajtaütést és felszámolást jelentő blogposztjában azt írta: megtiltja az emberek szándékos félrevezetését.

A trollhálózat 2018 óta dolgozott, akkortól, amikor Nicaraguában a kormány „elfojtotta a diákok által vezetett országos tiltakozási hullámot”. Az ellenőrzéseket ugyan azóta több profil is fennakadt, és egyes fiókokat a rendszer megjelölt és eltávolított, az egész rendszert a hálózatot bonyolultsága és más közösségi médiaszolgáltatások használata miatt nehéz volt felismerni – mondta a Bloombergnek Ben Nimmo, a Meta globális fenyegetésekkel foglalkozó, befolyás-felderítő műveletekért felelős vezetője.