Megerősíthetem, hogy nagyon jó az élet Facebook nélkül és nagyon jól élnénk nélküle a jövőben is - mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, aki megerősítette Robert Habeck német gazdasági minisztert a Facebook-mentes élet "pozitív oldaláról" - írja a Bloomberg.

A politikusok a Meta éves jelentésére reagáltak, amelyben a vállalat arra figyelmeztett, hogy leállíthatják európai szolgáltatásukat, ha nem sikerül elérniük, hogy amerikai szervereken tárolják a felhasználók adatait.

A Meta számára a kulcskérdés a transzatlanti adattovábbítás, amelyet az úgynevezett adatvédelmi pajzs és más modellmegállapodások szabályoznak, amelyeket a Meta az európai felhasználók adatainak amerikai szervereken történő tárolására használ vagy használt. Az adattovábbítást lehetővé tevő jelenlegi megállapodásokat az Európai Unió viszont éppen felülvizsgálja.

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyeletnek benyújtott éves jelentésében Mark Zuckerberg cége arra figyelmeztet, hogy ha nem fogadnak el új keretrendszert, és a vállalat nem használhatja tovább a jelenlegi modellmegállapodásokat "vagy alternatívákat", akkor a vállalat "valószínűleg" nem lesz képes a legfontosabb termékeit és több szolgáltatását - köztük a Facebookot és az Instagramot - az EU-ban működtetni.